Amsterdam 24 maart 2017

Er zijn vele redenen om Amsterdam te bezoeken. Vandaag was een voorname daarvan dat ik 2,50 retour kreeg van de spoorwegen. Het was bovendien prachtig weer.

De heenreis verliep met enige hindernissen, omdat niet alle treinen reden. Maar goed, na een overstap in Weesp, stapte ik uit bij station Muiderpoort.

Ik had een 'ongeveer' route in mijn hoofd. Via de markt in de Dapperstraat wandelde ik langs het Entrepot aan de achterzijde van Artis naar de Plantage Middenlaan. Het verzetsmuseum daar wacht nog steeds op mijn bezoek. Eerder was ik brouwerij 't IJ gepasseerd. Deed ook het Waterlooplein aan, waar een aantal kramen weg moet.

Na wat omzwervingen, via het Rembrandtplein, ging ik door de Utrechtsestraat naar de Van Woustraat om vervolgens de Albert Cuip weer eens op te lopen. Het verbaasde me dat evenals in de Dapperstraat op dit tijdstip ca. 9.45 uur nog niet alle kramen opgebouwd waren.

Langs het Rijksmuseum ging het verder. Passeerde het Casino (tot 3 uur in de nacht geopend, ik moest aan iemand denken tja..) en kwam vervolgens bij het Leidseplein uit. De Leidsestraat een stuk ingelopen. Ook nog even een eindje door de Kalverstraat. Ik heb nooit begrepen wat daarvan de attractie is. Een donkere, kille straat vol met winkels die voor mij zonder enig belang zijn, Het ontbreken van de zon zal zeker een rol spelen.

De vele toeristen overal in de stad maken het straatbeeld totaal anders, ik zou bijna zeggen onwaarachtig. Heel veel jonge mensen met blikken bier in de weer gezien, zo vroeg in de ochtend al. Wat moet daar aan het eind van dag van over zijn? Van de jonge mensen, bedoel ik.

Via de Dam naar het Centraal Station, dat tegenwoordig ook van onderen te bereiken valt. Ik vergat de nieuwe ponten aan de achterzijde te bekijken, maar ach dan heb ik weer een reden om terug te komen.

Foto's