Brussel Louizalaan 14 november 2019

Oude, niet verroeste liefde.

In Amsterdam tijd over om even de pont te nemen naar de Buiksloterweg en weer terug natuurlijk. En dan met de Eurostar mee. Snel, want geen tussenstops in Schiphol en Antwerpen. Het interieur van deze trein lijkt op dat van de Thalys. In het barrijtuig, café Metropole, een bekertje Americano gehaald.

Vanaf Brussel Midi koers gezet naar het Vossenplein in de Marollenwijk. De rommelmarkt bood een verregende aanblik. Opvallend was het relatief grote aanbod van kleine, natte transistorradiootjes uit de jaren zestig. Dan via de Hoogstraat naar het Paleis van Justitie, dat me altijd weet te imponeren. Mooi uitzicht ook.

Het doel vandaag was de Louizalaan en de abdij van Ter Kameren te bekijken. De Louizalaan is ongeveer 2,7 kilometer lang en herbergt veel winkels van het duurdere type. Zo ook een prachtige echte speelgoedwinkel en verscholen in een inham zowaar een kleine modeltreinwinkel, die ik bij toeval ontdekte. Na ongeveer 300 meter wordt de laan breder. De twee tramsporen in het midden, maken het moeilijk de laan over te steken.

De zon begon zich af en toe te laten zien. Even een zijstraat, de Baljuwstraat, ingegaan. Was verrast door de uitstraling van de omgeving. Deed heerlijk ongerept ouderwets aan. Zoals altijd veel interessante gebouwen gezien. Met name ook de daken zijn onderling heel verschillend en boeiend om te bekijken. De Louizalaan uitgelopen tot het Ter Kamerenpark. De tramrails houdt hier echt op.

Op zoek naar de abdij. Die bleek beneden in een park verscholen en was groter dan ik dacht. Even in de kerk gekeken en toen langs de Zwarte vijvers gewandeld. Had verder geen doel voor vandaag. Dat doel werd alsnog gevonden toen ik werd aangesproken door twee wegwerkers en een zwarte jongeman. Het betrof een Engels sprekende vluchteling uit Siera Leone. Ongeveer een half uur met hem gewandeld naar een centrum voor vluchtelingen in de Visvijverstraat. Als er toch geen Googlemaps op mijn telefoon zat!

Via onder meer de Waversesteenweg en de Place du Luxembourg, heel erg Europees daar, richting de Naamse poort gegaan en vandaar naar Troon. Het uitzicht vanaf de Kunstberg blijft prachtig. Op de Grote Markt bleek het Brouwersmuseum gesloten.

Niet erg, dat wordt dan mijn koffer die in Brussel is blijven staan en waarom ik nog een keer daarheen moet.

Aangenaam zitten suffen in de trein op de terugweg in het gezelschap van een, niet de, Gordon. In de Intercitydirect vanaf Rotterdam een leuk gesprek gehad met een Turkse medepassagier, die een weekje naar zijn vaderland ging. Over drie jaar wordt alles anders daar. Eenmaal op Schiphol was de nadering van Kerstmis zichtbaar. I'm dreaming of …....................


Foto's

of 2