Culemborg via Wijk bij Duurstede 16 en 17 september 2021

Langs de Lek tussen Wijk bij Duurstede en Culemborg.

Toch nog even weg. En weer op de fiets. Op weg naar een gelijknamige Vriendin. Culemborg min of meer toevallig als bestemming gekozen. Overnachtingsadressen in Leersum, Amerongen en Wijk bij Duurstede bleken al bezet.

Besloten om via de Utrechtse Heuvelrug eerst naar Wijk bij Duurstede te gaan en vandaar naar Culemborg. Mooie tocht! Wel jammer dat de door mij vooraf uitgezette route met fietsknooppunten niet klopte. Sommige waren niet vindbaar op de bordjes onderweg. En Google maps liet het ook afweten. Het scherm van mijn telefoon bleef leeg. En dan kom je na bijvoorbeeld een bordje met richting Doorn gevolgd te hebben midden in een bos op een T-splitsing zonder bordjes. Links of rechts?

Veel meer kilometers gemaakt dan voorzien. Gelukkig tijdig vertrokken en prima fietsweer.

Na Eemnes via Kasteel Groeneveld zuidoostwaarts. Paleis Soestdijk weer gezien en de Naald er tegenover. Langs de Soesterduinen en over het voormalige vliegveld Soesterberg. Daarna de piramide van Austerlitz, nog steeds geliefd voor schoolreisjes, om dan bij Doorn uit te komen. Toen ging ik weer even de mist in. De kaart van een beter voorbereide tegemoetkomende wandelaar bood gelukkig uitkomst.

Via Langbroek naar Cothen. Ik blijf maar kothen (kamerkip in België?) zeggen, maar de correcte uitspraak schijnt koten te zijn.

Wijk bij Duurstede kwam binnen bereik. Een routetip gekregen van een rustende bromfietser op een bankje.

W.b.D. is een aardig plaatsje. Een prachtig kasteel of wat er van rest, staat daar min of meer verscholen in een parkje.

Via de Lekdijk en de sluizen naar Culemborg. De watertoren werd zichtbaar in het weidse rivierlandschap.

Het pontveer over en het centrum doorgefietst. Mooi marktplein en fraai stadhuis. Elisabeth van Culemborg gezien en een Poolse supermarkt bezocht. Gaan zitten op een bankje tot het tijd was om naar mijn logement te gaan.

Onder de indruk van de vriendelijkheid van de gastvrouw en de keurig nette en verzorgde staat van mijn kamer. Aan alles was gedacht!

Na een snelle douche nog even het stadje ingelopen. Heerlijk rustig daar. Een copieus diner genuttigd. Naar de haven gegaan en zittend de dag overdacht. Gek genoeg niet moe van al dat gefiets, gezoek en lopen. Mijn regelmatige lichamelijke moeheid thuis zal wel in mijn hoofd zitten.

Vroeg naar bed en geprobeerd de slaap te vatten. Uit de verte klonk regelmatig het geluid van zware goederentreinen op de spoorbrug over de Lek. Heerlijk!

De volgende ochtend verwend met een uitgebreid ontbijt. Aardbeien en vers sinaasappelsap. NPO4 op de achtergrond. Ik mocht ook een lunchpakket meenemen. Ongelooflijk, hoe aardig sommige mensen toch zijn!

De terugweg ging via een plaatselijke bakker, bekend om zijn tompouces. Met het pontveer naar de overkant en via Schalkwijk naar Houten, dat veel uitgestrekter bleek dan ik dacht. Via Nieuw en Oud Amelisweerd en Rhijnauwen naar Bunnik, De Bilt en Bilthoven. Prachtig gebied! Dan langs de drukke N234 naar Baarn en vervolgens richting Eemnes.

Over de Stichtse brug Flevoland in. De fietsbrug over de Waterlandseweg was nog niet voltooid. De Vogelweg op en via de noordzijde van de Hoge Vaart westwaarts gegaan. 4,5 uur onderweg geweest, aanzienlijk korter dan gisteren.

Twee mooie dagen!

Foto's

of 5