Het kwam door een gesprek op maandag met een medewandelaar in Almere Poort. Hij meende dat Duivendrecht een zelfstandige gemeente was. Ik ontkende dat. Achteraf realiseerde ik me dat Duivendrecht onderdeel uitmaakt van de gemeente Ouder Amstel, maar in ieder geval geen zelfstandige gemeente is.

Mijn wandelgezel had in mijn ogen nog meer vreemde ideeën. Almere moest een museum krijgen, want het is een stad van 220.000 inwoners. Ik opperde dat, nog daargelaten dat het tekort op de Floriade thans 85 miljoen euro bedroeg, Amsterdam om de hoek lag met tig musea en dat Almere het gebouw van het museum De Paviljoens nog niet zo lang geleden had verkocht.

Toch was het een nuttig gesprek, want het kwam op IJburg en het Sluishuis, een recent opgeleverd prachtig appartementencomplex. Zocht een bestemming voor een fietstocht de dag erop en had dat nu gevonden.

Dus op dinsdag om 7 uur vertrokken. Heerlijk! De Hollandse Brug over en via Muiderberg en het in de nevel ontwakende Muiderslot, onderweg de schapen groetende langs het IJmeer naar IJburg.

Op het Steigereiland in IJburg het Sluishuis gevonden en aan een aardige donkere dame gevraagd hoe op het dak te komen. Dat is openbaar toegankelijk. Een lange trap opgegaan.en boven beland. Fantastisch uitzicht en kroon op een mooi ontwerp. Rondgekeken, de verre omgeving verkend en via een andere trap naar beneden. Gelukkig een etage lager een openstaande deur ontdekt en verder met een bouwlift afgedaald.

Gaande mijn fietstocht had ik het idee gekregen om via de dijk Enkhuizen-Lelystad terug te rijden. Het was prachtig fietsweer. De beklimming van de trap had echter het nodige van mijn krachten gevergd en verstandig als ik altijd ben, besloten om boven Amsterdam door de polders naar Landsmeer te fietsen. Maar eerst nog even richting Durgerdam om het Sluishuis van een andere kant te fotograferen.

Langs Zunderdorp naar Landsmeer en vervolgens voor de verleiding bezweken om iets verder via Oostzaan naar Zaanstad te fietsen. De pont over het Noordzeekanaal gevonden en overgestoken naar Amsterdam.

De weg naar het centrum gevolgd via de Houthavens. Vervolgens achter langs het Centraal Station gefietst en een stuk het Amsterdam Rijnkanaal gevolgd.

In Muiden de plaatselijke Muidenier bezocht, gerust bij een picknickplaats en door, via die mooie landweg naar Muiderberg. Na de Hollandse Brug toch nog naar Almere Haven gefietst en een tijdje gezeten op een bankje langs de dijk, starend over het water.

Wat een vreugde was het om van daar terug fietsend weer het prachtige kasteel van Almere te ontwaren. Muiden heeft dan wel zijn Muiderslot, maar Almere kan een minstens zo waardevolle diamant koesteren. Of niet?

Foto's

of 3