Nijverdal-Holten 24 maart 2017

Een hele tijd geleden al eens deze NS-wandeling gelopen in gezelschap van een vroegere kennis, weet niet meer wie. En het is nog steeds een schitterende route. Vanaf Almere is het overigens maar vijf kwartier reizen. En je bent in een andere wereld.

Via Zwolle naar Nijverdal. Het station daar ligt verdiept. Nijverdal moet ik nog eens een keer beter bekijken. Leek me een aardige woonplaats. Door het centrum naar de zuidzijde van het plaatsje en dan wordt je letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd.

Slechts weinig medewandelaars ontmoet. Even gesproken met mensen uit de Bijlmer.

De tocht van 14 kilometer ('s morgens eerst naar Basic Fit geweest.....) gaat door bos en open veld, waaronder een groot stuk heide met een prachtig vergezicht. De Korhoender komt hier nog voor. Heuvelachtig is het er en je moet kijken waar je loopt. Nog niet overal in ons land ligt asfalt.

Dat uitkijken is trouwens ook om andere redenen nodig. Je mist zo een klein bordje dat de route aangeeft. Eerst de bordjes van de NS wandeling en later die van het Pieterpad. Vertrouwen op de routebeschrijving kun je beter niet. Verdwalen ligt op de loer.

Even buiten Nijverdal is een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Prachtig gelegen. Maar wel goed opletten, was daar bijna de mist ingegaan.

De route loopt van noord naar zuid. Er stond een noordoostenwind en de zon scheen uitbundig. Voelde me geweldig en voor het eerst sinds lange tijd bijna volledig ontspannen. De juiste kleding aangetrokken. De trui thuisgelaten en dan bleek een goed besluit.

Nabij Holten ligt de Holterberg. Even daar voorbij sprong een enorme haas vlak voor me op van de weg. Hij rende het veld in en ik kon hem nog enige tijd volgen. Helaas niet op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.

Het station Holten kwam in zicht. Gunde me geen tijd om het te bekijken. Een trein naderde. Het gejaagde is onlosmakelijk verbonden met deze mens.

Via Deventer naar Amersfoort en vandaar naar Hilversum. Ik was weer bijna in Flevoland.

Foto's