Amsterdam Westerbork

Mooi Amsterdams plaatje toch?

De tweede wereldoorlog blijft ons achtervolgen. De kampbeulen van toen zijn bijna uitgestorven. Amsterdam barst van de herinneringen aan die tijd. Het Holocaustmonument is één van de jongste.

En nu dan de Westerborkwandeling, die vanuit de hoofdstad naar het voormalige concentratiekamp Westerbork in Drenthe voert. Ik liep een stukje hiervan. 11 Amsterdamse kilometers van het Centraal- naar het Muiderpoortstation. Grotendeels langs de grachten om het centrum en dan via de Stopera, de Hermitage, langs Artis en door het Oosterpark. Uiteraard ook het Anne Frankhuis en de negen straatjes gezien.

Mooi wandelweer die dag.

In het Amsterdamse stadhuis is één toiletruimte nu voor zowel mannen als vrouwen als voor wat daar tussenin zit, geschikt. Net zoals bij mij thuis.

Ik zag dat de versteviging van de walkanten leidt tot het kappen van bomen, helaas. En ik had weer eens geen keppeltje bij me, maar had er eentje kunnen lenen, zo ik lust zou hebben gehad de Portugese synagoge te bezoeken.

De route was gemarkeerd met witrode (of waren het roodwitte?) stickers, waarop prikkeldraad te zien was. Ging overal goed, behalve in de buurt van de boekenmarkt bij de oude universiteitsgebouwen en in het Oosterpark waar een circus was neergestreken. Maar ach, dat vormde niet echt een probleem. Ik vond mijn weg toch wel.

De plaatjes spreken verder voor zich. Markant seinhuis heeft dat Muiderpoortstation toch.

Foto's

of 2