Afsluitdijk 16 november 2017

De sluizen.

De donkere dagen verhinderen het reizen niet. Ook grauw, miezerig weer kan er niet voor zorgen dat het trein/buskaartje verloopt. Langs de verbouwing van de raadszaal in mijn woonplaats gelopen en om half negen al in Leeuwarden.

Omstreeks die tijd bruist het daar nog niet. Nat en een beetje schemerig. Mensen gaan naar hun werk of andere bezigheden. Echte reizigers zijn nauwelijks te bekennen. Ja, hier en daar een wat oudere man met een rugzakje.

Om 9.17 uur zou de bus naar Alkmaar vertrekken. Even in de regen door het centrum met de dichte winkels gedwaald en stilgestaan bij een markthuisje en het Friesche Paard.

De bus was comfortabel, de chauffeur aimabel. Leeuwarden verlaten langs lelijke ontsluitingswegen. En dan opeens komt de verlatenheid van het Friese land. In Wommel is het goed thuiskomen, las ik. Via Bolsward naar de afsluitdijk, waarover net die dag werd verteld dat er een kunstenaar aan de slag was geweest. De lampen van de auto's laten het bouwwerk 's avonds oplichten. Het zal wel. Niets van te merken in de ochtend. Het standbeeld van Lely doemde op. Voor het raam van de bus hing een vergeten bosje sleutels.

In Noord Holland overwogen om uit te stappen en de bus naar Den Helder te nemen, maar ach, ik zat wel lekker.

Ongeveer twee uur na vertrek in Alkmaar aangekomen. De nieuwe entree van het station aanschouwd en de trein naar Maastricht genomen. Tot Utrecht en niet verder. Er was immers een afspraak om in Veenendaal wat treinhuisjes op te halen. Dus eerst naar Rhenen. Daar eindigt de lijn. Een kopstation. De invloed van de Grebbeberg was merkbaar. De trein moest een beetje klimmen.

Een station terug naar de galerijflat van de huizenverkoper toe. 85 jaar was hij en gestopt met treinen. Ik rekende even uit hoeveel jaar ik dan nog te gaan zou kunnen hebben. Niet te lang bij stilgestaan.

Een bord gezien waarop Ritmeester stond. Ooit het sigarenmerk van mijn vader. Buslijn X80 naar Amersfoort leek me een goed alternatief voor de trein naar Utrecht. Door Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg gereden. Nette gemeenten. Na een uur in de stad met de kei nog voor vier uur de trein naar Hilversum genomen, alwaar de overstap naar Flevoland.

Foto'sTerug naar Reizen