Aken 8 januari 2018

Het station

Eerst naar Amsterdam CS met in de gang onder de sporen zicht op de poortjes naar het IJ. En dan naar Aken of Aachen. Niet dat ik er iets te doen had. Ik zocht daarom naar een doel en vond een klein modeltreinzaakje. En ik wist ook iets te verzinnen om daar te kopen. Haftreifen oftewel antislipbandjes. Helaas bleek het bestelnummer 7151 volgens de eigenaar van de zaak betrekking te hebben op zeer zeldzame locomotieven en daar heb ik nooit de portemonnee voor gehad. Gingen per stuk en dus niet gekocht. Ik had me beter moeten oriënteren. Maar geeft niet.

Ik loop vooruit op mijn verhaal. Eerder in de trein naar Heerlen met overstap naar Arriva in Sittard de tijd gedood met een Zwart Beertje met Sjöwall en Wahlöö. Gekomen tot bladzijde 77 en dan is de moord nog niet opgelost. Voelde me niet geroepen om door te blijven lezen.

In Sittard overgestapt op een prettig comfortabele trein met een ruim schoon toilet. Alles aan gedaan om dat laatste zo te laten blijven. In Heerlen even getwijfeld. Toch maar een Euregioticket voor 19 euro of een enkeltje Aken voor 5,40 euro? Wie mij kent weet dat ik het laatste kies. Goedkoper! Maar was goed zo. Het weer bleef bewolkt en koud.

In Herzogenrath overgestapt en vanaf Hbf Aachen gaan wandelen. Ging gelukkig vrij probleemloos. Bij elkaar vandaag zo'n 14 kilometer gelopen. Ben daarover tevreden. Geeft reden om verwachtingsvol uit te zien naar de toekomst. Ik kan nog uit de voeten.

Door straten met afwisselende bebouwing via een stadspark met burcht van Aken centrum gelopen naar Eilendorf, waar de treinenwinkel was. Meer nog een dorp dan een deel van een stad, dat Eilendorf. Had eerder in Hbf Aachen de trein waar mee ik reisde na het uitstappen zien wegrijden naar Eilendorf zo'n 5 km verderop. Maar ach, wandelen is ook leuk maar toch.......... Dus min of meer gedwongen de paden op, de lanen in.

Na het bezoek aan de treinwinkel met behulp van mijn bescheiden Google maps plattegrond langs het Pannhaus en door de Kirchnerstrasse gelopen en aan het eind de straat overgestoken. Daar begon een agrarisch gebied. Doel was het centrum van Aken, dat echter in geen velden of wegen was te zien. Toch doorgestapt en tussen de velden weer terug gekomen op de Eisenbahnweg. Toepasselijke naam vond ik. Onderweg trouwens verscholen in het groen veel afgedankte spoorlijnen gezien.

In Aken een supermarkt bezocht want van een reisje moet er altijd een souvenir mee terug naar huis. De Schnellbus genomen naar Heerlen. Was niet zo snel helaas. Aardige chauffeur met heel lang haar, die bij een stoplicht plotseling een rare snelfietser in een mal groen fietspak voor zich kreeg. Na een woordenwisseling kreeg de bus een vinger omhoog van de fiets. M.i. onterecht. Helaas onvoldoende tegenwoordigheid van geest om dit op foto vast te leggen, terwijl ik toch op een mooi plekje voorin zat. Tja, de ouderdom.

In Heerlen twee treinen gemist. De intercity van NS en de stoptrein van Arriva naar Sittard rijden vlak na elkaar weg en dan is er even niets. Ook niet naar Maastricht Randwyck (wiek zeggen ze daar). Oorzaak van het missen was een hoogst noodzakelijk bezoek aan de Jumbo in het Maankwartier achter het station.

Een saaie terugreis gehad naar Utrecht en vandaar naar Almere. Vreselijk traject vind ik dat. Maar via Amstel duurde 10 minuten langer. En het was mooi geweest. Drommels mooi.


Foto's

 

 

 

Terug naar Reizen