Aken - Heerlen 15 februari 2017

Een Blokker treinkaartje dreigde te verlopen. Zonde! Het leuke van zo’n kaartje is dat je vroeg weg kunt, zodat je al aan het begin van de dag aan de andere kant van het land kan zijn. Dus om 6.02 uur vertrokken en om 9.04 uur in Maastricht. Voor het station nog steeds een bouwput.

Kleding was een punt. ’s Nachts nog vorst, maar overdag zou het 15 graden worden. Dus dikke (en zware) jas en sjaal thuisgelaten. Temperatuur in de trein was echter verre van behaaglijk. Hema koffie hielp slechts even. Maar goed. Niet klagen. Boekje en muziek erbij.

Van Maastricht met de bus naar Aken. Zal daar om ongeveer kwart over tien zijn beland. Slome buschauffeur, die irritant rustig bleef. Gulpen gepasseerd en de stoom boven de brouwerij gezien. Helaas niet goed op de foto.  

In Aken het station even bekeken en het toilet. De 50 cent korting op een aankoop na toiletbezoek besteed bij Mc Donald. Voorlopig weer genezen. Bah!

De stad ingelopen en natuurlijk langs de dom naar de Markt. Bij de dom zag ik een aantal senioren hangen, die geen kwaad meer kunnen doen.

Aan de Markt is een prachtige speelgoedwinkel. Me vergaapt aan allerlei moois in het gezelschap van meer oudere jongens. Gemakkelijk de wandelroute gevonden.

De etalages lieten zien dat het carnaval in aantocht was. Er zijn mooie pandjes.

Het centrum uit en langs de Lindt chocoladefabriek met fabriekswinkel gekomen. Heel veel chocolade in een supermarktachtige omgeving. De frituurauto onderweg was niet in bedrijf. Niet erg, want ik wilde toch al geen klant worden.

Verder gelopen en een Aldi tegengekomen. Emmenthalerkaas gekocht en in de rugzak gestopt. Wel de vraag of het goed zou blijven. Het was warmer geworden. De hemel was blauw en de zon liet haar stralen op de aarde dalen. Inderdaad wel een graad of 15. Heerlijk om uit het ijs in de zon te zijn. Dat er vrijwel geen wind stond, hielp ook mee.

Langs een soort provinciale weg verder gelopen. Onder een mooi spoorviaduct door (er boven reed een BR644 oftewel Talent als je het mij vraagt) en langs kleine, vroeger zelfstandige dorpjes gekomen. Ik passeerde een vroeger raadhuis. Let op het wapen. Ondanks deze plotselinge herinnering aan mijn nog immer werkzame leven begon in mijn hoofd rust te overheersen.

Na enige kilometers werd de weg smaller en nagenoeg onverhard. Het ging door de uitgestrekte velden en langs een in aanbouw zijnd windpark. Voelde de positieve energie bezit van me nemen. Geluk bestaat nog.

Wonderlijk hoe simpel de route, zo maar lukraak geplukt van het internet, te volgen was. De Alter Heerler Weg lange tijd aangehouden. Bij het naderen van een vrachtauto toch maar even opzij gegaan.

Tot mijn verrassing kwam ik Nederland bij Kerkrade (Kirchroa) weer binnen. De eindbestemming was Heerlen. De afstand Kerkrade-Heerlen bleek groter dan ik me had gerealiseerd. Onderweg vrij dichte bebouwing waaronder het stadion van Roda JC. Langs de Heerlerbaan veel bedrijfsterreinen met supermarkten. De voeten begonnen lichtjes te protesteren.

De stad in gemarcheerd, waar het vroegere V&D bastion nog fier overeind stond. Op naar het station. Ook in de omgeving daar was het nog steeds een puinhoop. Sommige bouwprojecten duren te lang. Jumbo bezocht en met enige versnaperingen de trein in. Schoenen uit en heerlijk bijna alleen in een wagon, tevreden genietend het landschap aan me voorbij zien gaan.

16 kilometer gelopen. Ik kan het nog. Wel te moe om nog ergens anders dan naar huis toe te gaan. Toch nog even bij AH in Parkwijk langs gegaan.

Foto's

of 2