Een dagje weg met een pv. Dat is in mijn geval lang gelee. Poëzie is niet mijn sterkste kant.

De reis voerde naar Amsterdam. En niet naar het centrum deze keer. Noord, het hippe trendy stadsdeel werd bekeken en dan vooral de alternatieve plekken. Maar wat is alternatief? Ik bedoel hiermee de locaties, die door hun ligging, inrichting en personeel wat afwijken van wat de gemiddelde toerist gewend is te zien in een ontwikkeld land. Wat is er voor schoons aan opgebroken straten en gebouwresten op voormalige fabrieksterreinen?

Ik dacht dat we richting het NDSM-terrein zouden gaan. Mis, het werd nabij het aanlegpunt van de pont vanaf het Azartplein.

Op die rommelige plaats werden we echter pas een week later verwacht. Enig ongemak werd daardoor bij sommige deelnemers voelbaar. Maar de sfeer bleef goed in die aftandse omgeving met het kunstmatig aangelegde zandstrand. Een paar varkens waren het bekijken zeker waard.

Een vaartocht over het IJ en door grachten volgde. Een deskundige dame gaf uitgebreid uitleg over de omgeving. En de schipper bewonderde ik zeer om zijn stuurmanskunst door de drukke, hier en daar smalle grachten.

Terug op het vaste land werd Polly Goudvisch bezocht. Op de zolder werd gegeten en gedronken. Geen alcohol werd er bij gezegd. Gelukkig maar, want er volgde nog een lange wandeltocht onder begeleiding van weer een deskundige gids. Vier uur waren hiervoor beschikbaar en zie die maar eens te vullen. We waren dan ook ruim een uur eerder bij De Hangar, het van golfplaten gebouwde etablissement, waar gedineerd zou worden. Onderweg oud en nieuw Noord bekeken. De Ceuvel, een broedplaats van creatieve ondernemers, doorgewandeld en de schokkende prijsstijgingen van de huisjes gehoord.

Het viel me op hoeveel eettentjes er zaten in die desolate omgeving. En zonder uitzondering bomvol.

Het werd killer en daarom werd het buiten-eten minder aantrekkelijk. Blij weer in de bus te zitten. En ook blij te kunnen meepraten over het huidige Amsterdam Noord.

Hulde aan de organisatoren!

Foto's

of 2