Amsterdam 13 april 2018
De bedoeling was om te gaan wandelen in Lelystad. Maar soms gaan de dingen anders. Lelystad ging niet door en ik had de luxe om voor de invulling van deze vrijdag een nieuwe uitdaging te mogen bedenken. Weinig wind en een redelijke temperatuur maakten dat de keus op fietsen viel. Waarheen bleef nog even de vraag. In ieder geval Flevoland uit. Het snelst gaat dat via de Hollandse brug bij Muiderberg.

In het achterhoofd om via Weesp de vertrouwde route naar Amstelveen te rijden. Maar zag op de bordjes Amsterdam en dat sprak me meer aan. Raar hè?

Door de weilanden naar Muiden en langs de voormalige kruitfabriek de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal over. Een landweggetje bracht me weer langs het kanaal. Dit gevolgd tot voorbij het Flevoparkbad en via de de C. van Eesterenlaan op de Veemkade gekomen. Dit ligt aan het water achter de voormalige pakhuizen.

Bij het Centraal Station de pont genomen naar de Buiksloterweg en vandaar gefietst naar het veer bij de Distelweg om via de NDSM bij de Westerdoksdijk weer de overzijde van het IJ te bereiken.

Een tijd gesproken met de tevreden bezitter van een fiets met trapondersteuning. Jaloers op de actieradius die een dergelijke fiets de berijder biedt. Hebben, hebben, hebben, klonk een stem in mij. En dan gelijk een damesmodel i.v.m. de staat van de heupen.

Het fietsen vandaag had mede de bedoeling om te zien, waar toe ik nog in staat was. En dat stelde me niet teleur. Na aftrek van de pontkilometers ca. 75 km afgelegd, zonder problemen! Ik kan nog wel wat.

Een eind westwaarts gereden om via station Sloterdijk en het Rembrandtpark plotseling bij het Vondelpark te belanden. Even langs geweest bij de enige modeltreinzaak die Amsterdam nog rijk is en het park in z'n geheel doorkruist, dus ook langs de ooievaars. Door de Ferdinand Bolstraat gereden en langs het Oosterpark om in de buurt van het Muiderpoortstation uit te komen. Via het Flevoparkbad weer langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Om niet dezelfde weg te rijden als heen de fietsbrug nar IJburg genomen en door het park uiteindelijk achter de Nuoncentrale over de dijk langs het IJmeer in Muiden beland.

De rest van de route was grotendeels gelijk aan de heenweg.

Onverwacht een heel afwisselende tocht door stad en land, in drukte en stilte.