Amsterdam 5 mei 2020

Even stilgestaan.

Met de dodenherdenking gisteren nog vers in het geheugen en steeds er aan herinnerd dat reizen met het ov in coronatijd niet verstandig is, toch even weg. Amsterdam dan maar. Wilde de stilte in de anders zo drukke stad wel eens ervaren.

Bij het instappen in de trein, bracht de conductrice mij de huidige omgangsvormen nogmaals bij. Niet bij haar balkon naar binnen maar eentje verder. Wat denkt u zelf meneer, vroeg ze. Ik dacht eigenlijk helemaal niets, maar het fluitsignaal had geklonken en ik wilde mee.

Misschien wordt kinderen later in plaats van Roodkapje het verhaal van Mondkapje verteld en hoe dat het leven van alle mensen veranderde. Of worden er helemaal geen sprookjes meer verteld omdat het nieuws al steeds vaker uit sprookjes bestaat? Trouwens het sprookje van Roodkapje is niet meer interessant voor kinderen. Immers iedereen weet dat wolven ook in Nederland worden beschermd en dus niet gevaarlijk zijn. Of je moet Schaap of Ree heten. Maar ja, dat is dan pech.

Uitgestapt in Duivendrecht bij die opvallende kerk met twee torens. De Rijksstraatweg afgelopen, inderdaad deed het hier en daar wat dorps aan, ook de rust. Over dat laatste geschreven: we zijn 75 jaar geleden bevrijd van de Duitsers en dit jaar voor het eerst ook van de terreur van gekmakende herrie van festivals. Niet altijd negatief doen over corona, al is het natuurlijk prettig negatief te zijn getest.......... Maar dat kan morgen zo maar positief zijn.

Het was zoals zo vaak tegenwoordig prachtig weer met mooi blauw in de lucht, wel een kille noordoostenwind, maar prima om te wandelen.

Bij de Weespertrekvaart aangekomen, kwam al snel de futuristische omgeving van het station Amsterdam Amstel in het oog. Toch zit hier een zekere schoonheid in, bedacht ik me.

Later een stukje langs de Amstel gelopen om bij de brug bij de Rijnstraat het water over te steken. En dan via een paar schildersstraten en de niet stads aandoende omgeving van de Lutmastraat weer terug naar de rivier van het biermerk om bij het gelijknamige hotel uit te komen. Daar achterlangs en Carré gepasseerd. Een verlaten Waterlooplein gezien en dat gold ook voor de anders zo drukke straatjes rond de Oude kerk. Nog even op de Dam gekeken. Kinderen die poseerden voor de kransen bij het monument. Op naar CS dan maar.

Zo'n 2 uur rondgelopen. Was toch fijn even uit Almere te zijn.