Amsterdam van Noord naar Zuid 21 juli 2018

Feestje in station Noord.

Amsterdam Noord en Zuid zijn nu verbonden met een metrolijn. Vandaag was de dag van de opening. Dus naar Amsterdam CS en vandaar gewandeld naar het station Noord in jawel, Amsterdam Noord vlak bij het winkelcentrum Buikslotermeerplein.

Aan de overzijde van het IJ werden we bij het verlaten van de pont opgewacht door een grote menigte die de andere kant op wilde. Langs woonbootjes gelopen en met de reizigster als gids bij IJskoud de beste beland. Het was warm en men deed goede zaken. Vlakbij was de Duivekaterspecialist. Ook daar konden we niet zo maar langs lopen.

Via onder meer de Nieuwendammerdijk naar het Purmerplein. Onderweg reed een oude autobus ons tegemoet. Het rijden van de metro betekent dat verschillende bus- en tramlijnen verdwijnen of een andere route krijgen. Amsterdam noord heeft twee metrostations t.w. Noorderpark en Noord. Vanaf 14 uur mochten we van de metro gebruikmaken. Daar werd stipt de hand aan gehouden. Dus even wat rondgedwaald in de kringloopwinkel en een tijdje berustend gezeten onder de schaduw van een boom.

Met metro 52 naar Zuid en vandaar terug om bij de halte De Pijp uit te stappen. Daar wachtte ons een verrassing, de Albert Cuypmarkt. Altijd een kleurrijk geheel. In ongeveer een kwartier kun je nu van Noord naar deze markt en omgekeerd natuurlijk. Noord is nu al 'booming' en dat zal nog toenemen nu de hindernis van het IJ en de buslijnen door de tunnel kunnen worden omzeild.

3,1 miljard euro armer en veel overlast voor omwonenden voor ongeveer 9 kilometer metrospoor. Maar het is prachtig geworden, dat wel.

Druk met bootjes in de grachten. Uiteindelijk weer ingestapt bij het Rokin waar tussen de roltrappen bij het graven gevonden voorwerpen waren uitgestald. Uit de portofoons van stationsmedewerkers klonk de mededeling dat de metrostations zouden worden ontruimd. Niets van gemerkt. Dus door naar cs, waar de trein op ons wachtte.


Foto's