Amsterdam – Zaandam 4 mei 2017

Het centrum van Zaandam komt in zicht.Eerst aan fitness gedaan, een verjaardag aangedaan en toen op spoor gegaan. U merkt, ik probeer te rijmen.

Naar Amsterdam CS. Vandaar gaan lopen naar Zaandam. Ik wilde graag een keer met de Hempont mee. De weg er naar toe was minder makkelijk te vinden dan ik dacht.

In Amsterdam centrum door de Haarlemmerstraat en -dijk en de Willemspoort.

Toen langs “het Schip”, wooncomplex in de Spaarndammerbuurt dat in in plaats van aan in de steigers lag. Het oude materieel 64 treinstel op het spoor er naast stond er ook nog steeds.

Daarna werd het lastiger. Ik volgde de fietsbordjes met Zaanstad. Kwam uiteindelijk in de buurt van de Houthaven. Daar is ook een pont, maar die zocht ik niet. Deze pont was overigens onlangs ook nog verplaatst.

Gekeken op een plattegrond in een bushokje en zo verder gezworven langs eindeloze havenkades met veel nieuwbouw. Soms is er een inham en kom je daar pas later achter. Omlopen dus maar weer in af en toe wat regen en kille wind.

Sloterdijk kwam in zicht. Op zoek naar de Nieuwe Hemweg. Uiteindelijk gevonden. Bleek eindeloos te zijn. Kwam toen ook langs de kolenelektriciteitscentrale met daarvoor een windmolen. Tja.

Was blij de pont te zien. Glorieus bereikte ik daarmee de overzijde van het Noordzeekanaal. Ik was in Zaandam! Nou ja, ergens op een bedrijfsverzamelgebied.

Maar het geluk was met me. “Noppes” heette de kringloopwinkel. Leuk glas op de kop getikt. Had er per slot van rekening nog geen, niet waar? Het glas verdween in m'n jaszak en ik ging verder naar het centrum.

Prachtig origineel. Zaans maar dan bewust overdreven uitvergroot in nieuwbouw. Ik was hier nog nooit geweest. Had wel vanuit de trein ooit het hotel in Zaanse kleuren gezien.

Ze hebben het daar in het centrum leuk aangepakt. Met niveauverschillen, een oud grachtje en zelfs watervalletjes.

Uitgedroogd en -gehongerd de AH binnen gegaan. Met een biologisch stokbrood en een liter karnemelk, ook bio natuurlijk, weer naar buiten. Het stokbrood verdween bijna helemaal in m'n maag, het literpak ging leeg.

Voldaan weer richting station. Kon daar eerst nergens een incheckpaaltje vinden. Bleken op het perron. Kostte me een trein, maar ja. Who cares? In goed Nederlands.

In Amsterdam CS overgestapt. Nog twee leuke locs van de 2800 serie broederlijk naast elkaar zien staan. Leuk uitstapje! Trots op en tevreden met mijn lijf.

Foto's