Assen – Rolde v.v. 21 juni 2017

Mooi ..........

Wat is de koude toch snel vergeten! Wandelde vandaag een NS wandeling van Assen naar Rolde v.v. en het was heerlijk wandelweer. Niet te warm zoals voorspeld, niet te koud zoals nog maar kort geleden gevreesd. In het station Almere stond ik te wachten tot het 5 voor 9 was. Dan kon je inchecken met je goedkope kaartje of het nog goedkopere oudemannenkaartje. De kudde ging los richting het perron.

Pas een paar uur te voren was mijn reisdoel bepaald. Ik had de beschrijving van de NS gelezen en dacht: laten we dat maar doen. Rust, zo voorzag ik. En rust kreeg ik.

Na de eeuwig durende verbouwing van het station Assen begon een heerlijke duidelijk beschreven tocht door weilanden, bossen en ongerept terrein. Kon eindelijk het rustige Rolde weer eens bekijken. Zo slaperig maar zo zalig. Ik ga verhuizen! De Coop bezocht voor 2 broodjes, het museum met Dinky Toys en goede raad en twee ooievaarsnesten van dichtbij gezien. Het gaat dit jaar niet zo goed met ze, hoorde ik op de radio. Te weinig water en daardoor te weinig eten. Er zijn nu ca. 950 paren. Een paar jaar geleden was dat anders. Bijna uitgestorven. De meeste reizen af naar het zuiden. Hoorde ook dat in Marokko balorige soldaten deze prachtige dieren als schietschijf gebruiken. Dat is dan weer minder, om het genuanceerd uit te drukken. Maar dat terzijde.

Langs bloeiende aardappelvelden om uiteindelijk in Rolde een mooi gemeentehuis te zien. Dat is ook mogelijk!

En hunebedden, ik kan er geen genoeg van krijgen. (noot red.: Is dat cynisch?, dan beter weglaten.)

Zo veel mooie zaken trouwens ook in het streekmuseum of oudheidskamer. Fraaie oude radio's, strijkijzers, petroleumstellen en wat al niet meer.

En dan langs de Balloërkuil waar vroeger recht gesproken zou zijn. Door Kampsheide, ook prachtig met grafheuvels en een ven. Over houten vlonders of waren het gewoon balkjes langs het stroomgebied van de Drentse Aa.

Tot slot via het park Valkenstijn weer uitgekomen bij het Asser station. Zag soms achter vensters van huizen papieren met “Stop Lelystad airport!”. Zo ver weg en toch vrees voor hinder!

15 km gelopen, maar geen probleem. Fijne dag geweest!

Foto's