Ballonvaren 9 juni 2016Het moest er een keer van komen. Een tochtje met een luchtballon. Na een paar afgelastingen liet het weer het toe. Op naar Zwolle dus. De Tomtom stuurde ons door wel heel nauwe straatjes, maar uiteindelijk werd de Grasdorpstraat bereikt. Daarbij in de buurt was een groot grasveld, vanwaar de ballon of liever ballonnen, want er waren er drie, vertrokken.

Maar zeker niet van belang ontbloot, was de nabijheid van een Jumbo. Eén ballonvaarder had ruim 2,5 uur in bussen gezeten en vervolgens een uur in een auto zonder consumptie op een flesje water na dan.

Bij aankomst herkenden we direct twee andere luchtreizigers. Zelfde types als wij. Jong, nieuwsgierig, sportief en onbevreesd dus.

Na een tijdje arriveerden er drie auto's met aanhanger. Alles bleek hierin te zitten: ballon, mand, gas en piloot. De ballonnen werden aan de manden bevestigd en er volgde een briefing. Handen in de ballon aan de touwen, oefenen met landen en nog meer zaken. Dan begon het blazen in ballonnen. Het werden reusachtige gevaartes, zeker toen ook de brander ging meedoen. Het instappen kon beginnen. Ineengedoken in een vak in de mand.

Een moment later waren we los. Zwevend boven een miniatuurwereld. Omdat de ballon met de wind mee zweeft is er stilte en geen wind te voelen aan boord. Het enige geluid kwam af en toe van de brander. Wij zaten in de eerste ballon, die tevens de grootste was. Een van de aardigste dingen die ik waarnam, waren herten in het veld.

De tocht duurde een goed uur en eindigde in de buurt van Raalte in een pas gemaaid weiland. Geen boer gezien overigens. Bij de landing was het busje voor de terugtocht al aanwezig. Na het helpen met opbergen van de ballon, was er nog een formele plechtigheid. We waren nu immers zelf ballonvaarder geweest. Dat was reden voor de piloot om onze hoofden te bedekken met gemaaid gras en vervolgens met Champagne. Dat laatste bleek gelukkig een grapje, de kostelijke drank ging in glazen, waarna er een dronk kon worden uitgebracht op.............Tot slot bleek er ook voor eenieder een oorkonde beschikbaar. Die hangen nu fraai ingelijst op een voorname plek in ons Paleis. Moe maar voldaan kwamen we om middernacht daar weer aan.


Het nog lege gazon.


Een eenzame bankzitster


Dit keer geen bier.


Gouden regen in wording?


De eerste ballonvaardersauto is gearriveerd.


Mannen met een mand


Of een elektrisch karretje
De mand op z'n kant. In elk vak passen twee personen.
De PV


Briefing


Schaduwen
Het gaat al ergens op lijken.


Gas!
En los van de grond.
Gelukzalig moment.
Het hert.


Bijna geland.


De kapitein verlaat als laatste het schip.
Nu nog inpakken.


Hoewel de fotokwaliteit minder is, toch opgenomen. Het plaatje straalt immers onverschrokkenheid uit.


Het gras op het hoofd. Later kwam er ook nog een aansteker.


Op de behouden vaart.


Dat was het dan.


In de bus op weg naar de auto.
Terug naar Reizen