Beersel 13 december 2018

De waterburcht van Beersel. Is het geen sprookje?

Heen en weer met de trein deze keer. Via Brussel Zuid naar Halle en vandaar naar Beersel. Dit plaatsje ligt zuidelijk van Brussel en valt net buiten het gelijknamige gewest. Een waterburcht was mijn doel. Die bleek gesloten, maar toch een paar aardige foto's kunnen nemen vanuit de trein. Ik had gehoopt dat het buitenterrein wel toegankelijk zou zijn. Het interieur van een kasteel interesseert me meestal minder.

Gaan wandelen naar Ukkel, bekend van het KMI zonder N dus. Heuvelig hier en daar en weinig echt fraaie gebouwen. Na een paar kilometer uitgekomen waar ik wilde, het eindpunt van tram 51 bij Van Haele. Deze lijn loopt tot in het noorden van Brussel, maar ik ben halverwege even voorbij Brussel Zuid uitgestapt.

Gelopen door een klein deel van het centrum, waar niet zo heel veel aan kerstmis werd gedaan. Goed, er waren een boom en een stalletje op de Grote Markt, maar de kerstmarkt was waarschijnlijk in de Dansaertwijk. Vond het wel goed. De Grote Markt blijft mooi en Manneke Pis, voor deze gelegenheid gestoken in een geel hesje, populair.

Al snel de trein naar Antwerpen genomen en uitgestapt in Berchem. Weer eens wat anders dan vanuit Centraal de stad in. Gelopen door de Statiestraat om uiteindelijk te komen bij de Rechtbank van eerste aanleg. Een merkwaardig gebouw met een soort mutsen. Je moet wat doen om op te vallen en dan speelt belastinggeld natuurlijk geen rol. Almere is nooit ver weg.

Verder door Zuid en langs de Kaai gelopen. Er wordt heel veel gebouwd daar. Antwerpen moet nog verder mee in de vaart der volkeren. Bij de fietstunnel onder de Schelde het centrum ingegaan. Rond het stadhuis en de kathedraal was een wat armoedig aandoend kerstgebeuren. Genevers kostten 3 euro en de vijfde was gratis, zo las ik. Sprak me desalniettemin niet aan en ik liet dit koopje aan me voorbijgaan.

Ook in het centrum van Antwerpen wordt volop nieuwbouw gepleegd. Vond het hier en daar lijken op een Oost-Europese stad in communistische tijden, maar het zal wel prachtig worden. Nog even in de feestzaal naar de Delhaise geweest. Kassières nemen daar geen geld meer aan. Ook de bankbiljetten moeten door de klant in een apparaat worden gestoken.

Even verderop bleek de dierentuin aan Chinese verlichtingskunst te doen en was het centraal station nog steeds schoon. Naar schatting zo'n 12 kilometer gelopen vandaag.

Toch wel ontspannen comfortabel met de vertraagde trein terug. Jammer dat de bus zo veel goedkoper is.


Foto's

of 2