4 maart

's Morgens om half zes vertrokken in het donker. In Duitsland per abuis gereden via Duisburg in plaats van Mönchengladbach. Druk daar, een bijna ongeluk gezien. Een auto van rechts en gelijktijdig een auto van links op de rijbaan voor me. Wat later lichtte mijn dashboard rood op. Remmen, stond er met grote letters. De radar had gemerkt dat de auto voor me plotseling remde. Autorijden blijft een loterij met een grote kans op een botsing als prijs.

Na een kort supermarktbezoek in Duitsland in Luxemburg getankt. Gelukkig geen gewone Bezin octan 91, maar euro 95.

Mooi appartement toegewezen gekregen. In Bollendorf wordt veel gebouwd.

Aan het eind van de ochtend gaan lopen naar Weilerbach, geen zin op te wachten op de bus, en vandaar met bus 190 naar Echternach. Daar stond bus 272 naar Wasserbillig gereed. Die maar genomen. Het plaatsje ligt in het oosten van Luxemburg, daar waar de Moezel en de Sure samenkomen. Ik herinnerde me nog de waterstanden die vroeger op de radio te horen waren. Wat rondgewandeld en de trein naar Wecker genomen om vandaar weer met een bus naar Echternach te gaan. Wat later bij Weilerbach het laatste stukje weer langs de rivier naar Bollendorf gelopen. Wat onthutst over de kaalslag aan beide zijden, kennelijk nodig om paden langs het water te maken. Wordt er niet mooier op.

In Bollendorf bleek Tante Enso geopend te zijn. Een supermarkt ontbrak daar lange tijd. Met een kaart kun je ook buiten de reguliere openingstijden boodschappen doen. De eigenaar van de winkel bij het tankstation aan de andere kant van de rivier zal er niet blij mee zijn, maar het is een mooie voorziening voor het dorp.

5 maart

Regenachtig, druilerig weer. Besloten om te gaan wandelen in Limpertsberg, een wijk in de hoofdstad. Veel nieuwbouw, waar de oudbouw soms mee contrasteert. De watertoren viel op. In het stadscentrum de kathedraal eens van binnen bekeken. In de crypte is ook een plekje voor de familie van de Groothertog.

Op de terugweg vanuit de trein naar Ettelbrück een glimp van het kasteel van Colmar-Berg opgevangen, de residentie van de Groothertog. Uitgestapt in Mersch en met de bus naar het station van Ettelbrück. Daar wordt nog steeds gebouwd. Even de Cactus Hobby in Diekirch binnengelopen.

Weer terug in mijn appartement wachtte een voedzame pizza op me.

6 maart

Met de bus van 7.17 uur naar Ettelbrück en vandaar ook met de bus naar Arlon in België. Ik wilde daar een keer naar toe. Vraag me niet waarom. Vanuit Nederland is het te ver om met de trein in één dag heen en weer te gaan. De chauffeur had luid een Franstalige radiostation aangezet. Het geluid viel af en toe even weg. Prettig was dat het betaalapparaat defect was. Ik kon dus gratis mee.

In Arlon maakte ik een kleine stadswandeling. Het bleek er behoorlijk heuvelachtig. Niet echt een mooie stad, wel een groot oud stationsgebouw. Bij toeval stuitte ik op een bordje, dat de weg wees naar de bron van de rivier de Semois.

Terug ging de reis per trein naar de hoofdstad van Luxemburg. Daar stond de trein naar Athus (eveneens in België) gereed, dus maar ingestapt. Waarom niet?

Ik besloot vanuit Athus terug te wandelen naar Petange in Luxemburg. De route voerde langs een vrij drukke provinciale weg zonder voetpad. Uitkijken dus.

Met de trein terug naar de hoofdstad. Daarna een stukje met de bus richting Kirchberg om vandaar met bus 212 weer naar Echternach te rijden. Vol van indrukken bereikte ik wat later weer Bollendorf.

7 maart

Vanaf Ettelbruck met bus 135 naar Michelau om een CFL wandeling te maken terug naar Ettelbrück. Onderweg kwam de bus langs Bourscheid waar de grootste burcht van Luxemburg is. De zon ging schijnen en ik begon aan een prettige wandeling. De route was goed aangegeven en de GPX viewer op mijn telefoon zorgde voor de rest.

Ettelbrück wat beter bekeken dan de vorige keren en per trein naar Diekirch. Het was nog zo'n mooie ouderwetse trein met raampjes die open konden.

Ik wilde een tweede wandeling maken, dit keer vanaf Dillingen naar Bollendorf. Nadat ik de brug over de Sure was gegaan, kwam ik bij Tränenlay. Dit is een begroeide rots van waaruit druppels vallen, inderdaad net tranen. Het begin van route ging steil omhoog over een modderige bodem. Meer klauteren dan wandelen. Net als in het Müllerdal waren er reusachtige rotsen gevormd.

Na zo'n anderhalf uur bereikte ik het hooggelegen hotel Sonnenberg in Bollendorf. Vanuit mijn appartement had ik dit zien liggen en ik begreep nu waar de lichtjes vandaan kwamen. Dit bleken lantaarns met daarop de afbeelding van een biermerk te zijn. Verderop leerde ik dat de brandweerkorpsen van Bollendorf en Berdorf (Luxemburg) samen werken.

Bij Tante Enso boodschappen gedaan. Een Roggenkasten gekocht. Bij tante moet je geen haast hebben, het afrekenen gaat traag. Mooie dag geweest.

8 maart

Al om 6.02 uur weg met de bus om vanuit Ettelbrück met de trein naar Bettembourg te gaan. Ik wilde een CFL wandeling van ca. 15 km naar Dudelange-Burange te maken. Mooie tocht, hoewel niet overweldigend qua natuur. Ik raak wat verwend. Vandaar twee haltes met de trein naar Dudelange-Centre. Rond gekeken in het stadje en in een mooie kerk geweest. Vanuit Dudelange-Ville met de bus naar Belval.

Belval bleek een openbaring. Een vorige keer was ik gewandeld langs de voorzijde van het station, zonder te beseffen wat er aan de andere kant allemaal te zien was. Gigantische overblijfselen van de vroegere ijzerindustrie. Daarnaast een universiteit, winkelcentrum en concertzaal. Allemaal gloednieuw en futuristisch ogend. Ik moet daar nog een keer heen.

De trein naar Luxemburg-stad genomen en met de tram naar de halte Hamilius. Vandaar door het centrum naar Pfaffenthal-Kirchberg. Met de lift, funiculaire en tram naar Luxexpo en vandaar met bus 201 naar Echternach.

9 maart

Zaterdag alweer. De week is snel gegaan. Een CFL wandeling van Colmar-Berg naar Mersch gemaakt. Onderweg in Pettingen langs de resten van een kasteel gekomen en langs een ventende bakker, waar ik een een soort bretzel kocht. Deze was niet bestrooid met zout maar met amandelschaafsel. De route was ca. 10 kilometer en liep grotendeels parallel aan de spoorlijn over een mooi asfaltpad.

In Mersch het centrum ingelopen en het kasteel/gemeentekantoor bekeken. Daarna met bus 112 naar Kirchberg, eerder uitgestapt en nog even door het centrum van de hoofdstad gewandeld. Per tram weer naar het station en per trein (ik maakte een foto van de werkplaats van de machinist, deze vertelde dat het treinstel uit 1992 stamde, ik dacht dat het al ouder was), naar Pfaffenthal. Met de bus vervolgens terug naar Echternach en tijd over om dit plaatsje wat beter te bekijken.

Aan het begin van de avond nog een rondje door Bollendorf gewandeld en de kerk van binnen bekeken. Ik was enige bezoeker en kon mijn redenaarstalent oefenen. Prachtige akoestiek waarin hellevuur, wening en knersetanden goed tot hun recht kwamen.

10 maart

Om half zes weer gaan rijden en ca. 4 1/2 uur later weer thuis. Onaangenaam getroffen door bomenkap in Almere langs de Waterlandseweg.

Mooie week geweest met redelijk goed weer. Heb me prima vermaakt. Fantastisch OV. Viel me op hoeveel vluchtelingen Luxemburg herbergt. Hier en daar wordt het straatbeeld er door bepaald. Verder, al eerder opgemerkt, wat wordt er veel gerookt!

Foto's
[< Previous] [Next >]
of 6
IMG_2268.JPG
IMG_2271.JPG
IMG_2274.JPG
IMG_2281.JPG
IMG_2287.JPG
IMG_2289.JPG
IMG_2290.JPG
IMG_2295.JPG
IMG_2302.JPG
IMG_2304.JPG
IMG_2307.JPG
IMG_2315.JPG
IMG_2318.JPG
IMG_2323.JPG
IMG_2325.JPG
IMG_2330.JPG
IMG_2332.JPG
IMG_2333.JPG
IMG_2338.JPG
IMG_2339.JPG
IMG_2341.JPG
IMG_2342.JPG
IMG_2344.JPG
IMG_2347.JPG
IMG_2348.JPG