Luxemburg heeft gratis ov. Ik als fervent reiziger moest er daarom heen. Laat mij maar in bus of trein zitten en ik ben tevreden.

Met de auto naar Bollendorf. Dit plaatsje ligt in Duitsland aan de Sauer/Sûre. Er is een brug naar Luxemburg en daar heet het Bollendorf-Pont en is er een bushalte.

De heenreis verliep voorspoedig. Enige ellende in België. Slecht wegdek hier en daar rond Luik. Volgens mijn navigatie moest er een rotonde zijn. Die herkende ik niet dus bijna verkeerd gereden. Het ging vervolgens niet goed toen ik kort na elkaar van links naar rechts en weer terug moest. 10 kilometer te veel gereden. Richting Duitsland werden de wegen beter.

Gestopt in Echternach bij parking Benedictine en al wandelend de weg terug vergeten. Even langs de supermarkt in Echternacherbrück gegaan. Zag een zwerver of vluchteling of allebei met hond zittend voor de deur in het zonnetje, die een appeltaart van een oudere dame kreeg. Leerzaam moment.

In Bollendorf wachtte een kraakheldere studio op mij.

9 mei

Regen voorspeld maar viel mee. Met de bus naar Etttelbruck (lijn 190) en vandaar met de trein naar Luxemburg Stad. Zag een trein naar Rodange, die genomen (zonder te weten waarom) en een trein terug naar Esch sur Alzette. Het bleek le jour de l’europe te zijn. Alles was gesloten. Na een korte wandeling door een verlaten centrum nog even omhoog met een lift naar de boven de stad gelegen heuvel en later met de bus naar Bettembourg en vandaar met de trein naar Luxemburg Stad. Vervolgens met een andere trein naar Pfaffental-Kirchberg en met de funiculaire naar een busstation, waar ook de tram langs kwam.

Bus 201 naar Echternach genomen. Het regende en ik wilde terug naar Ettelbrück. De verkeerde bus genomen niet de 190 maar de 191, die ook naar Ettelbrück ging, maar langs een andere route door een mooi gebied, het Mullerthal. Rotsen langs de weg en langs de preekstoel, een rotsformatie, gekomen. In Diekirch uitgestapt bij het station en vandaar weer lijn 190 naar Bollendorf-Pont genomen. Mooie dag veel gebust en getreind, in de ochtend droog in de middag druppelend tot op het eind zeer nat maar dat gaf niet. Toen was ik al thuis na eerst even langs het tankstation (wat een toepasselijke naam) te zijn gegaan.

Op de terugweg van mijn avondwandeling een kabouter meegenomen. Die stond bij het grofvuil. Zielig. Hij kwam waarschijnlijk uit Luxemburg. Dat is immers een dwergstaatje.

10 mei

Naar Trier. Met de schoolbus naar Echternach (ontdekt dat Larochette wel degelijk per bus te bereiken is) en vandaar met twee bussen (overstap Schouls) naar Luxemburg Gérone. Op het centraal station een kaartje gekocht voor Trier. Dat viel echter niet mee. De automaat weigerde mijn betaalpas. Op zoek naar een loket. Dat bevond zich achter beveiligers in een kantoorachtige ruimte. Naam moest worden opgegeven en toch een enkele reis ipv retour gekregen. Letzeburgs is onverstaanbaar, net als mijn Frans.

In Trier een leuke wandeling gemaakt aan de hand van een beschrijving van reizen.be. Een kleine stortbui, verder droog.

Simpel een kaartje voor de terugreis gekocht bij een automaat. Vanaf Luxemburg naar Ettelbruck, waar ik mee kon met een verlate bus 190. Was heel prettig.

Bij thuiskomst even het dorp verder verkend. De Lottowinkel verkoopt naast loten alleen dameskleding. Daar heb ik niks aan. Een eind naar boven gelopen langs steile straten. Weer beneden gekomen het tankstation met winkeltje bezocht. Absurde prijzen, maar er is hier niks anders. In de avond omdat het kon nog even naar Grevenmacher. Prachtige busrit met een enthousiaste chauffeuse die flink doorreed. Heen 274 terug 271.

11 mei

De neusverkoudheid gaat maar niet weg. Heel vervelend. Naar de hoofdstad. Met de bus naar Ettelbrück en per trein verder. Vanaf het station door de Rue de Strasbourg gelopen, want daar gebeurt het. Niets van gemerkt maar het was nog vroeg. Verder gegaan via een immens kantoorcomplex. Moest weer terug want er was geen doorgang. De mooie tram genomen en gegaan tot het eindpunt en weer terug. Typisch Hans toch.

Even het centrum bezocht en een kleine kermis aan de rand bekeken. Een brug over de Petrusse gegaan en op goed geluk in Grund gekomen. Is inderdaad een aardig wijkje. Het dal van de Petrusse, een klein riviertje, wordt grondig verpest door vernieuwingen in beton. Tja.

Per bus verder naar Cent Hamme en toen per heel oude trein met gordijntjes, raamslingers en beklede fauteuils naar Mertsel. Vandaar per ongeluk terug met de dubbeldeksbus uit Trier naar Kirchberg expo i.p.v. naar Grevenmacher.

Het busstation van Lux expo is groot en druk. Lange bus met zeker 65 zitplaatsen naar Echternach. Cactus bezocht en weet nu waar Cactussen goed in zijn. Tevreden thuis. Wat is goed en gratis ov toch fijn! Instappen en gaan.

12 mei

Regenachtig en daarom een uurtje later op bus gegaan. Eerst naar Larochette, middelpunt van het Mullerthal. Passeerde een Delhaize supermarkt, die ik later bezocht. Uitgestapt bij het begin van de wandelroutes. Regenachtig nog steeds en daarom gekozen voor L1, een korte tocht van 2,1 km langs de onderzijde van het kasteel op de heuvel. De wandelling bleek een uitdaging. Smalle natte paadjes omhoog en omlaag, soms tussen de rotsen door. Een stuk omgevallen boom versperde mijn route, maar dapper hierover heen geklommen. Van Larochette zelf heb ik weinig gezien.

In een bushokje geluncht en een bus naar Diekirch genomen. Vandaar met een buurtbus (188) met mij als enige passagier langs smalle wegen door een prachtig landschap met kleine dorpjes naar Vianden. Inderdaad tornt daar het imposante kasteel boven alles uit. Vanaf het busstation gewandeld naar boven tot bij de ingang van het kasteel. Een andere weg terug genomen en even langs de Our gelopen.

Toen terug naar Diekirch. Ik had nog tijd om dit stadje te bekijken. Niet een heel bijzonder plaatsje, vond ik. Achter het station ligt de Diekirch brouwerij. Van het oude complex zijn nog restanten aanwezig, waaronder de schoorsteen. Met een schoolbus gereden naar Bollendorf. Te moe om verder nog iets te ondernemen. Het was mooi geweest, drommels mooi zelfs.

In Luxemburg zijn er goede wegen, nette mensen en is er weinig graffiti. Ik had de indruk dat er meer mensen roken dan in Nederland. De gevolgen van migratie zijn soms pijnlijk zichtbaar in het straatbeeld. De Luxemburgse vlag, die lijkt op de Nederlandse, maar met een lichtblauwe kleur, wappert overal. Het land maakt een welvarende indruk. Het ov is geweldig. De benzine 30 cent goedkoper.

13 mei

Met de auto weer terug naar het hartverwarmende Almere na eerst nog even gestopt te zijn bij de bakkerij van de supermarkt in Echternacherbrück. Tevreden gevoel over een paar mooie dagen.

Foto's

of 7