Bonn 27 en 28 februari 2020

Beethoven, niet de vrolijkste zo te zien.

De vroegere hoofdstad van Duitsland trok mijn aandacht. Dat kwam ook omdat het qua prijs niet uitmaakte of je met de trein naar Keulen ging of naar het wat zuidelijker gelegen Bonn, de stad van de in 2020 250 jarige Beethoven. Van Bonn is het ook niet ver meer naar het Siebengebirge met de Drachenfels bij Köningswinter en dan begint het avontuur te lonken. Het plan laten varen om dat allemaal in één dag te doen en voor een nacht een hotel geboekt.

's Morgens vroeg te voet op weg naar het dichtstbijzijnde treinstation en in Amsterdam op de ICE naar Bazel of Basel gestapt. In verband met werkzaamheden aan het spoor tussen Utrecht en Arnhem begon de reis een half uur eerder. Bij toeval kwam ik hier achter. Oorzaak was de omweg via de Betuwelijn. Via een overstap in Keulen in Bonn beland.

Eenmaal uit de trein gestapt begon het te regenen en dat hield die dag niet op. Dapper toch maar begonnen aan de stadswandeling. Helaas stonden diverse gebouwen in de steigers. In tegenstelling tot mijn verwachtingen blonk het station niet uit in schoonheid.

De markt bekeken met het beeld van Beethoven en wat verder in een straat de woning waar hij 20 jaar heeft geleefd. Even een kerk ingelopen en daarna een eerste blik op de brede Rhein kunnen werpen.

Bonn is een vrij beknopte overzichtelijke stad. Al snel kon ik me goed oriënteren. De in de zomer ongetwijfeld mooie botanische tuin bekeken. In de kassen gaf mijn camera het door de vochtigheid op. De wandeling met alle extra's duurde ongeveer 1,5 uur.

Na een korte stop in het hotel de regen weer in op pad naar het Haus der Geschichte. Dat kan ik iedereen aanbevelen. De (politieke) geschiedenis van Duitsland vanaf 1945 wordt aanschouwelijk in beeld gebracht. Zo was de balie in de Friedrichsstrasse in Berlijn nagebouwd. Hier moest je langs als je van oost naar west wilde. Herinner me dat nog goed.

De ontwikkeling van industriële producten hoorde ook bij de tentoonstelling. En niet onbelangrijk, het was er droog.

Terug er voor gekozen de Stadtbahn te nemen. Enige inkopen gedaan en de dag besloten achter het televisietoestel op mijn kamer.

De volgende dag begon stralend. Om 8 uur bij het station een paar evangelisten gevraagd naar de halte van lijn 66 naar Köningswinter. Ze bleken niet alleen van de 'Bibel' verstand te hebben.

Na een rit van ongeveer een half uur in Köningswinter gearriveerd. Via de auto-omweg naar de Drachenfelsbahn gelopen om onder een verlaten parkeerterrein onder de autobahn terecht te komen. Het treintje bleek pas 3 kwartier later te gaan rijden. Had deze tandradbaan jaren geleden al eens genomen en besloot het vertrek niet af te wachten, maar terug te gaan lopen naar Bonn, wandelend langs de Rhein. 12 kilometer was het. De oversteek van de Rhein via de Konrad-Adenauerbrücke leek eindeloos, dit wegens de lange opritten. Maar het weer was goed, het lopen langs het water rustgevend en zo waren er nog wel meer positieve dingen.

In Bonn de binnenstad nog wat verkend, nu in droge omstandigheden en op een mooie speelgoedwinkel gestuit. Als souvenir een mooi klein vierkant broodje gekocht en niet 'gescoord' zoals dat tegenwoordig heet.

De treinreis terug duurde zo'n 6 uur. Oorzaak was de vertraagde IC trein 2312 naar Hamburg. Hierdoor miste ik de aansluiting in Düsseldorf. Dat gaf me wel de gelegenheid even de stationsomgeving te kijken. Wat een contrast met Bonn of zelfs Keulen! Maakte een armoedige indruk met 'zware' gebouwen en druk verkeer. De ruimte onder het station deed daarentegen vrij luxueus aan. Een beetje te vergelijken met Rotterdam centraal maar dan groter.

In de trein kwam ik in gesprek met een Tilburger die al 20 jaar in Duitsland woonde en zijn moedertaal daardoor af en toe vergat. Boeiende verhalen. Dat gold later ook voor het gesprek met het Roemeense meisje dat naar haar vriend in Nederland ging. Was wel in een stiltecoupé, zo kwam ik later achter.

Terwijl ik op zoek was naar het treintoilet, wisselde de trein van spoor. Hierdoor verloor ik bijna mijn evenwicht De rugzak in de hand en de versleten heupen hielpen ook niet mee dit te bewaren. Ik maakte een duik tussen de andere passagiers en moet een potsierlijke indruk gemaakt hebben.

Maar het liep goed af.

Foto's

of 5