Leer en Bremen 10 juni 2021

En zo is het!

Bleek heen en weer te kunnen op één dag. En na enig speuren voor nog geen 40 euro retour. Prachtig weer en de c.-maatregelen versoepelden. Dus op 'spoor'! Wel nog met zo'n ellendig kapje. Officieel moest dat in de Duitse trein zelfs een medisch exemplaar zijn. Zonder problemen met een 'gewoon' kapje de reis gemaakt. Had voor de zekerheid een stukje stofzuigmicrofilter bij me.

Met de trein naar Groningen al waar overgestapt voor Weener. De spoorbrug over de Ems was nog steeds niet hersteld, dus (als enige passagier) met een bus naar Leer. Met opzet een uur eerder vertrokken en die tijd benut om Leer eens beter te bekijken. Leuk daar! Bijzonder was ook een echte volop fluitende stoomboot, waarmee naar Borkum kon worden gevaren. Moet ik toch een keer doen!

De comfortabele trein naar Bremen met als eindbestemming Leipzig, stond verschillende keren stil. Uiteindelijk bleef de vertraging beperkt tot ca. 20 minuten. Onderweg pleitte een bord voor de aanleg van een snelle verbinding tussen Groningen en Bremen. Voelde ik ook wel wat voor, al zou dit waarschijnlijk de ritprijs doen stijgen.

Bremen bleek prachtig. Echt een 'stad' met een groot station, trams in overvloed, mooie gebouwen, prettige parken aan de rand van het centrum en als blikvanger een stellingmolen. Bijzonder voedzaam broodje gekocht met een light Coke. Het was warm weer, maar nog niet onaangenaam heet.

Op naar het centrum via de Zögestrasse. Inderdaad, beeldjes van varkens. Het grote aantal beelden op straat was trouwens opvallend. Via het Domplein op het Marktplein gekomen, het lange beeld (4,5 meter) van Roland gezien en even moeten vragen waar de muzikanten van het sprookje van Grimm waren. Die stonden ietwat verscholen boven op elkaar. Mooi stadhuis en grote kerk. Eigenlijk was alles in die buurt prachtig. Bij de touristinfo een prima plattegrond gekregen. In de hand hiermee gewandeld. Door de smalle Böttcherstrasse naar de Slacht (oever langs de Wezer), door het park aan de rand verder naar de oostkant van de stad, waar ik in een lange winkelstraat met Brusselse 'allure' terecht kwam. Mooie gebouwen en heel veel drank- en eetgelegenheden. Hier en daar dreigde wel wat verval. Weet niet of het verstandig is om hier in het donker te lopen.

Langs een kunstmuseum gekomen, waar de opgehangen was in een park een uiting van creativiteit voorstelde. Het zal wel. Eerder trouwens iets dergelijks gezien in de vorm van een gedeukte auto tegen een boom.

Door de straatjes van de Schnoorbuurt gelopen. Leuke oude huisjes. Was er rustig, maar ik bedacht dat het hier heel druk kon zijn. Mooi herbouwd/gerestaureerd allemaal daar. Op diverse plekken in de stad gold een mondkapjesplicht. Heb echter geen handhavers gezien. De dom binnengewandeld en een euro gedoneerd. Was niet heel erg onder de indruk van het interieur. Schoonheid slijt als je het te vaak ziet, denk ik dan maar. Nog even gewandeld rond de markt en besloten om niet de ruim 5,5 uur die ik in Bremen kon blijven, vol te maken.

In het gezelschap van Beckbier (de brouwerij ligt niet zo ver het centrum), de trein ingestapt. Deze keer zonder vertraging de bestemming bereikt. In Leer bleken de mooie bakkerszaken al gesloten. Met enig hongergevoel in de snelbus naar Groningen. Op het rommelige station daar nog even gezocht naar een patatzaak. Niet te vinden, wel allerlei fluttentjes als Julia en zo. De fa. Smullers bevindt zich buiten het station leerde ik van een gefrituurde aardappelstokjes etende jonge man. Gelukkig had ik nog water. Dat stilt ook de honger een beetje. En dan is het toch nog een heel eind met de trein tot Almere.

De stoptrein naar Parkwijk nemen, betekende bijna 20 minuten wachten. Besloot te gaan lopen. Was het treinreizen een beetje moe. Mooie dag geweest, eindelijk weer eens een flink eind weg.

Foto's

of 3