Brussel 21 oktober 2021

Het Gare Maritieme.

Ongeveer 2 jaar geleden voor het laatst geweest. Hoog tijd om me weer eens te trakteren op een bezoek. En om het feestelijk karakter van deze dag extra luister bij te zetten eerste klas terug gereisd.

Op de heenreis een uur moeten ronddolen in de tochtige stationshal van Rotterdam c.s. Een IC-Brussel vertrok zonder mij, de deur van het rijtuig reageerde niet meer op een druk op de knop. Het was de schuld van de vertraagde intercity direct. Was minder. Maar toen Brussel Noord in zicht kwam, weer een beetje blij geworden. Daar uitgestapt in weerwil van berichten over de onveilige omgeving. Weinig van gemerkt, maar ik ging dan ook de betere kant op.

Om precies te zijn naar Tour & Taxis, voormalig industriegebied bij het Kanaal van Brussel. Wilde het Gare Maritime bezoeken, ooit een overdekt goederenstation, dat thans wordt omgebouwd tot een sprankelende verblijfsomgeving, dat is tenminste het idee. Enorme lange hal, waarin veel met hout is gewerkt. Veelbelovend! Later door Sint Jans Molenbeek gewandeld. Grote straatmarkt met kleding en groente en fruit. Het is dat de katholieke kerk en de bebouwing authentiek Belgisch zijn, anders had ik me op een ander continent gewaand.

Het kanaal overgestoken en in de Dansaertwijk gekomen. Vertrouwd toch nog wel. De beurs stond in de steigers. Via de Rue du Midi en de Stalingradlaan gewandeld naar de Marollen. Op het Vossenplein begon de regen te vallen.

Er was een Europese top in de stad en dat was te merken aan sirenes, snelle politiemotoren en geblindeerde dure auto's op de Kantersteen bij de Kunstberg.

Had het plan het automuseum in het Jubelpark te bezoeken. De regen deed me besluiten van de wandeling daarheen af te zien. In plaats daarvan het Brouwersmuseum op de Grote Markt bezocht. Had eerder verhalen gelezen dat het weinig voorstelt en dat bleek ook te kloppen. In een kelder staan wat bierbrouwattributen en wat tafeltjes en stoeltjes. Er draait een promotiefilmpje voor Belgisch bier en dat is het dan. Van buiten heeft het pand meer allure dan binnen. Maar goed, ook weer bekeken.

Heb het niet laat gemaakt daar in Brussel. Als souvenir een mooi brood en Emmentalerkaas meegenomen. Altijd goed!

Foto's

of 3