Brussel 5 april 2018

Stoer?


Omdat het 9 april afgelopen is met een betaalbare en redelijk snelle treinverbinding via Roosendaal de steven wederom naar Brussel gewend. Helaas bewogen de graven toen ik bij Mechelen de foto wilde maken, die ik de vorige keer had gemist.

Een dagkaart voor het ov in de Belgische hoofdstad gekocht. Toch wel erg fijn. In vergelijking met de vorige keer weinig gelopen. Wel grote delen van de stad doorkruist. Globaal van het zuidoosten tot het noordwesten.

Begonnen in Midi. Vandaar naar Montgomery. Niet met de metro maar met tram 81. Mooie route door drukke straatjes. Vervolgens onder het station tram 44 naar Tervuren in het zuidoosten van Brussel genomen. De rit voerde weldra door een bosrijk gebied, een uitloper van het Zoniënwoud. Jammer dat de autoweg verbreed werd, waardoor een stukje van het moois verloren ging. Omdat het regelmatig plensde, zag ik af van het verkennen van Tervuren.

Terug in Montgomery overgestapt voor de richting Vanderkindere. Vandaar een lange rit deels ondergronds door het centrum naar De Wand, in het noorden van Brussel bij het Atomium. Dat blijft leuk om te zien, ook al is het heel bekend. Bovenstaande afbeelding komt daar vandaan. Stukje in park gewandeld en even gekeken in Jette. Moet daar nog een keer terugkomen. De regen belette dat een leuke foto gemaakt kon worden.

Met lijn 19 richting Groot Bijgaarden gegaan met als doel om de Basiliek in Koekelberg nog eens te bekijken. Ik stapte een eind verder uit bij Schweitzer om vandaar een bus te nemen naar Zwarte vijvers oftewel Etangs noirs. De omvangrijke basiliek was nu en dan door de zijstraten te bewonderen. Vervolgens een klein stukje met de metro naar Sint- Katalijne. De lente komt eraan, zo was daar te proeven. Het viel me op dat in Brussel veel meer bomen in bloei stonden dan in Flevoland. Kennelijk toch iets warmer daar.

Het weer werd allengs beter, blauwe luchten verschenen en ik wandelde al spoedig door het mij zo vertrouwde centrum, dat toch leuk blijft. Het kijken naar de hordes elkaar en zichzelf fotograferende toeristen op de Grote Markt verveelt me nooit. Even geschrokken toen ik dacht dat in een zijstraatje een klein, mij bekend café verdwenen was. Maar ik draaide me om en daar was het weer. Gelukkig. Er deze keer vanaf gezien het te bezoeken. Wel nog even op het terras leuk van gedachten gewisseld met de Engelstalige besteller van een proefplankje Belgische bieren.

Zo'n dagkaart moet je natuurlijk zo goed mogelijk benutten. Daarom wilde ik nog naar Flagey, waar ik tijdens een eerder bezoek goede herinneringen aan over had gehouden. Ik nam een willekeurige bus (bestemming Héros of in het Nederlands Helden) en toeval of niet, deze bus kwam er langs.

Na nog brood te hebben gekocht (geen reis naar België zonder dat mee terug te nemen) deels overdekt naar het centraal station. In de hal klonk van buiten geschreeuw. Me niet verdiept in wat de reden daarvan was, maar in een volle trein naar Antwerpen gestapt. Kwam op het idee om even later in Brussel Noord weer uit te stappen. Waarom weet ik niet. De volgende trein was vrijwel leeg. Mooie plaats uitgezocht en gedroomd over mijn belevenissen van vandaag.

In Antwerpen gestuit op klaarblijkelijk poserende bruidsparen voor de ingang van de Zoo. Er was een speciale ontvangst in verband met het 175 jarig bestaan, zo vernam ik. Toch maar besloten om niet te lang daar te blijven. De intercity zou niet verder dan Den Haag HS rijden, dus stapte ik in Rotterdam over op de intercity direct naar Schiphol, waarvoor een toeslag verschuldigd is, die ik niet betaalde. Zoals bekend gebeurt het vaak dat er vertraging is op deze verbinding. Dat was ook nu het geval. Via Schiphol terug naar Flevoland. Veel gezien vandaag.

Moet er nodig weer heen.

Foto's