Brussel 31 mei 2018


Als je een mailtje krijgt met een leuke aanbieding (5,99 euro voor een enkele reis Amsterdam -Brussel) wat doe je dan? Ik weet dat ik dan bezwijk en inhalig boek.

Warm daar en hevige regenval op de heenreis, waardoor wat vertraging ontstond. Maar dat was snel vergeten. Aardig dat de reizigers (merendeels Aziaten of mag ik dat tegenwoordig ook niet meer zeggen?) door de busmaatschappij een flesje water en een stroopwafel werd aangeboden.

In Brussel een stuk door Schaarbeek gewandeld om uit te komen bij het Josafatpark. Onverwacht een bosrijk element in de versteende wijk. Ik had echter een afspraak om 12.15 uur in het museum Huis van de Europese geschiedenis. De tijdelijke tentoonstelling eindigde vandaag en ik zou worden rondgeleid door een conservator over de opzet hiervan. Dat betekende een behoorlijke sprint om op tijd daar te zijn. Te laat komen op een afspraak vind ik bijna onvergeeflijk. Dus via de Hobbemastraat schuin door het Jubelpark om bij het Leopoldspark te geraken, waar het museum is. Enorm zwetend, maar op tijd! Wel een aanslag op de heupgewrichten, maar ach, die moeten ooit toch worden vervangen.

Na een veiligheidscheck alsof het een vliegveld betrof, ontmoette ik de conservator of curator. De dame in kwestie, Franstalig van oorsprong, twijfelde welke term juist was en gaf mij in het Nederlands een privérondleiding over de tentoonstelling. Even later voegde zich nog een belangstellende bij ons en dat was het dan. Buitengewoon boeiende verhalen gehoord en jammer dat niet meer mensen hiervan genoten. Volgende keer wil ik beslist ook de permanente tentoonstelling bezoeken.

Buiten lokte echter de zon, een filiaal van Carrefour waar allerlei versnaperingen te koop waren en het park met aantrekkelijke bankjes in een mooie omgeving. Even hiervan genoten en door naar de Porte Namur via de Waversesteenweg. Ik kreeg hier af en toe het gevoel in Afrika te zijn. Niet alleen de temperatuur was ernaar, maar ook de mensen in de straat en de armoedige winkeltjes. In schril contrast hiermede even verderop in een etalage mooie schoenen gezien. Spijtig genoeg hadden ze mijn maat niet op voorraad.

Na even geschuild te hebben via de Kunstberg (blijft altijd prachtig om te zien) door het centrum, waar ik op verzoek een foto maakte van een groep giechelende Vlaamse huisvrouwen, die kennelijk net als ik in de grote stad een dagje uit waren. De maag rammelde en een vertrouwde Pizzahut werd zichtbaar. Voor een tientje prima gegeten en gedronken met uitzicht op de toeristenstroom buiten. Nog even het Muntpunt bezocht, de bibliotheek in het centrum en het laatste nieuws tot mij genomen.

Behoorlijk moe gestrompeld naar het station Brussel Noord, waarvan de bus zou vertrekken. 3 kwartier later weggereden dan de bedoeling was. Dan sta je daar maar te staan te midden van andere lotgenoten. Minder. Maar goed, om 23.15 weer thuis, een latertje voor deze reiziger.


Foto's