Cadzand en Knokke 19 april 2022

Het Zwin.

Een dag vol verrassingen. Het begon met een te snel inrijdende trein waarvan de deuren niet open wilden en zorgden voor een half uur vertraging. In een latere trein hoorde ik het verhaal van een man, die het liefst naar de moskee in Haven ging. Beschaafder daar dan in stad. “Ik kom daar om het inzicht in mijn geloof te verruimen.” Overgestapt in Den Haag HS.

Dan bij aankomst in Vlissingen een veerboot die vandaag een keer per uur voer in plaats van per halfuur. De informatie gisteren op internet klopte niet. Wachten dus en daar houdt deze reiziger niet van. De tijd gedood met het bestuderen van de schelpen bij de sluizen.

In Breskens een fiets gehuurd en in de fletse zon door het wat mistroostige landschap via Boerenhol en Groede naar Cadzand (Bad). Veel nieuwbouw in de vorm van grote appartementsgebouwen. Veel Duitsers ook.

De lunch gebruikt op een bankje. Lang leve de Spar. Supermarkten zijn schaars in Zeeuws Vlaanderen.

Om Het Zwin gefietst. Het Zwin is een nat gebied in verbinding met de zee en ligt tussen Cadzand en Knokke. Er bleek een prachtig fietspad om heen te gaan. In de verte werd Knokke of Het Zoute zichtbaar. Door de duinen naar de Zeedijk-Het Zoute langs de hoge appartementen en de bouwputten. Het kan altijd nog voller met bouwsels daar.

Op zoek gegaan naar een andere weg terug. Kwam onverwacht een bordje met richting Sluis voor fietsverkeer tegen. De pijltjes vormden echter een cirkel. Dat schoot niet op. Overal waren wegen afgesloten. Een behulpzame vrouw wees me spontaan de goede weg. “Ze hebben de pijltjes verkeerd gezet”, verklaarde ze. Over het terras van een gesloten restaurant weer op het rechte pad geraakt.

Door een polderlandschap naar Retranchement, een vestingsplaatsje in Nederland bij de grens met België. Een tijdje langs leuke fietspaden de fietsknooppunten gevolgd en via Nieuwvliet weer in Breskens gekomen. Onderweg nog even in een schuur met curiosa gekeken.

In Breskens de olifantsupermarkt bezocht. Fantastisch om daar even gratis koffie te drinken. Mezelf voor een keertje een echte maaltijdsalade en een drankje toegestaan.

De fiets weer ingeleverd en gaan wachten op de boot. Aan de overzijde in Vlissingen de bus naar Middelburg genomen en copieus gedineerd achterin. Mooie rit.

Kort na aankomst bij het station van Middelburg kwam de trein uit Vlissingen naar het noorden aan. Het inchecken kon nu met de keuzedag. Zonder de busrit had ik eerder in Vlissingen het volle pond aan reiskosten moeten betalen.

De treinreis Almere-Vlissingen duurt meer dan drie uur. Op de heenweg blij met mijn e-reader, op de terugweg geluisterd naar MP drietjes op de mobiel. Onder een licht roesje viel het zo wel uit te houden. De laatste foto toont de bijzondere kunstuitingen in het treintoilet.

In Almere checkte ik uit, maar het poortje bleef gesloten. Een meisje zag het en nodigde me uit achter haar aan te lopen. Weer was ik blij met mijn medemensen.


Foto's

of 2