Den Haag 1 mei 2018Naar Den Haag op 1 mei. Wat zou dat betekenen? Wist het zelf ook niet. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en in Den Haag zetelt de regering. Waarom dat zo is, is mij onbekend maar het klinkt onlogisch. Een gratis treinkaartje overreedde me om die kant op te gaan. Was er al lang niet meer geweest. Door de regen in mijn woonplaats naar het station. Het zou droog worden en inderdaad in Den Haag scheen, bescheiden weliswaar, de zon.

Wat rond gelopen vanaf CS. Moest natuurlijk over het Binnenhof. Daarna achter de kerk langs door diverse winkelstraatjes, waarvan de meeste opgebroken waren, richting Scheveningen. Wel met tramlijn 1. Uitgestapt bij de halte Keizerstraat en doorgelopen tot de boulevard met een vissersvrouwtje. Een stukje verder gewandeld in de hoop bij tram 8 of 9 uit te komen. Langs het Westbroekpark. De halte bleek 2 km verderop bij Madurodam. Steeds meer spijt mijn fototoestel niet te hebben meegenomen. Nu moest ik het doen met de camera van mijn telefoon. Heel veel plaatjes daarom laten 'lopen'.

Beland met tramlijn 9 bij het Malieveld. 1 mei betekent de herdenking van hetgeen werkende mensen ooit bereikt hebben voor een menswaardig bestaan. Dat kon alleen in georganiseerd verband en dat is nog steeds zo, denk ik. Daarom vind ik het jammer dat steeds minder mensen lid zijn van een vakbond. De meesten gedijen alleen in een werknemersfunctie. Slechts weinigen is het gegeven aan hun werkzame leven zelfstandig invulling te geven. De tegenwoordige trend van steeds meer flexbanen, ook met nachtarbeid, juich ik niet toe. Mensen verkeren in onzekerheid over wanneer ze hoeveel uur mogen werken. Een huis kopen wordt onmogelijk en elke nacht een paar uurtjes werken zorgt toch voor de sloop van een lichaam en geest. Ongezond dus en daar moet een eind aan komen. In die zin had de demonstratie van de FNV mijn sympathie.

Dus er heen en mensen gesproken. Een hoop onzin gehoord, maar ook trieste verhalen, die we niet moeten willen hebben in onze samenleving. Opvallend vond ik het grote aantal politieagenten. Leerzaam voor me. Een klein stukje meegelopen. De vlag, die me aangeboden werd, geweigerd. Ik heb bepaalde ideeën, maar wil die niet verbinden aan een bepaalde organisatie.


Vol van gedachten bij CS aangekomen, waar een trein klaar stond in de richting Groningen.


Foto's