Denekamp 13 tot en met 15 september 2018

Kalebassentijd!


Tegoedbonnen moet je niet laten liggen. Dat is echter nog geen reden om juist Denekamp te bezoeken. Wel de ligging van het plaatsje nabij de Duitse grens. Op donderdag oostwaarts gereden en eerst Nordhorn bezocht. Verrassend leuke plekjes, een behoorlijk winkelcentrum en een groener wandelgebied met water er omheen.

In Denekamp overnacht in het vroegere gemeentehuis. Of beter: in één van de voormalige gemeentehuizen want er staan er drie vlak bij elkaar. De inrichting van het hotel kwam inderdaad overeen met vroegere werkervaringen van de reiziger.

Tegenover de kamer werd de kleine kermis opgebouwd die de volgende dag van start ging. Een andere dorpse activiteit was de kinderkleedjesmarkt op zaterdag. Het plaatsje deed rustig en gemoedelijk aan. Zo was er nog een Emté supermarkt, waar je geen haast moest hebben.

Thuis was al bedacht dat Osnabrück moest worden bezocht op zo'n 70 kilometer afstand gelegen. Bleek een echte centrumgemeente met dito voorzieningen te zijn. Een grotendeels weggebombardeerde binnenstad zoals in veel Duitse steden het geval is, met daarin naoorlogse typisch Duitse bouw. Armoedig hier en daar en een gigantisch winkelaanbod. Een kleine modeltreinenwinkel bezocht met een grote langharige hond, waarover werd gezegd “nicht streichen”.

Op de terugweg besloten Oldenzaal aan te doen. Ook daar waren we nog nooit geweest. Parkeren bij de Lidl om betaald parkeren te ontwijken. Kleine plaats maar met een overweldigend terrassenplein in het centrum. In Twente weten ze wat Grolsch is, maar dat wekte geen verbazing. Op de terugweg langs een kar met pompoenen gekomen en een kleine voorraad ingeslagen. Die avond in Denekamp genoten bij de plaatselijke, nog traditionele Chinees Hai Jin waar we zeer hartelijk werden ontvangen. Minder was de herrie van de kermis, maar ach dat was om 23.30 uur zo goed als voorbij.

Zaterdag huiswaarts maar niet na eerst Bocholt te hebben bezocht. Louter toeval omdat de reizigster had gehoord, dat deze plaats de moeite waard zou zijn. Wie van winkelen houdt, moet daar zeker heen. Maar er was ook aandacht voor spirituele zaken in de vorm van een kraam waarachter drie mensen vlijtig rozenkransjes maakten. “Ik ben katholiek” stond er op het T-shirt van de jongeman in het gezelschap. Even gebabbeld over het misbruik in de kerk. Allemaal te bedauern, maar dat gebeurt veel vaker bij sportverenigingen, scholen etc. Waarom toch moeten de media hier juist de kerk zo op aanspreken? zo hoorde de reiziger. Het gaat er om dat we dichter bij God komen. De reizigster was wijselijk doorgelopen.

Het aardige van het gaan van Denekamp naar Bocholt, dat niet ver van Arnhem ligt, is dat dan een stukje Duitsland van noord naar zuid wordt verkend. Meestal is dit van west naar oost en v.v.

Er wordt nog steeds heel hard gereden op de Autobahn. Inhalen vergt een scherpe blik ver naar achteren. Maar gelukkig zonder schade weer gearriveerd in Flevoland.

Ging eigenlijk weer te snel voorbij.


Foto's

of 2