Deventer 23 en 24 augustus 2021

Deventer vanaf de andere kant van de IJssel.

Ik zag de zomer voorbij gaan. 'Hij' (is mannelijk toch) zwaaide al naar me. Tot volgend jaar, Hans!

Twee droge dagen kondigden zich aan. Ik moest nog iets aardigs doen. Het werd fietsen naar Deventer. Na tig tevergeefse telefoontjes naar de omgeving van Zwolle eindelijk een slaapplek in de koekstad weten te bemachtigen.

Om daar te komen moest de Veluwe worden doorkruist. Maar eerst de Flevopolder, waar bijna altijd (tegen)wind staat. Langs de Lidl (waar nu nog een veld met kool achter ligt, dat binnenkort wordt omgetoverd in een veld met zonnepanelen) en over de A27 het natuurgebied De Grote Trap binnengereden om bij de Vogelweg linksaf te slaan tot de Knardijk. Schapen op mijn pad, maar gelukkig vriendelijk van aard.

Bij het Wolderwijd linksaf naar Harderwijk (waar ik las dat het Mannenkoor weer gaat zingen, vraag me overigens af hoelang dergelijk schandelijk binair taalgebruik nog toegestaan is) en Hierden. Had een leuke route boven Apeldoorn gevonden via de Fietsersbond.

Vierhouten was de volgende bestemming. Het volgens mij vooral bij ouderen geliefde Hotel De Mallejan stond er nog. Dan via Gortel (mij nog bekend van ene Lubbert van) en Emst naar Terwolde, een rustig plaatsje aan de IJssel. In de verte lag mijn bestemming aan de overzijde van dat water op me te wachten. Even gezeten op een bankje met een versnapering van de plaatselijke Coop.

Om in Deventer te komen waren er drie mogelijkheden t.w. twee bruggen en een pontje. Die laatste probeer ik altijd zo veel mogelijk te mijden. Het werd dus een brug.

Het centrum ingereden en onder de indruk van leuke straatjes en natuurlijk de Brink met het waaggebouw en vele terrasjes.

Ik kon pas om 17.15 uur terecht op mijn logeeradres. Niet erg. Even gekeken waar het precies was en in een wat eenvoudiger buurt een korte broek (3,99 euro) gekocht bij een filiaal van Zeeman. Laat daar nou ook een Poolse supermarkt met piwo zijn. Met het daar aangeschafte koele vocht me zonder Suzanne geïnstalleerd op een bankje aan het water met zicht op de spoorbrug en de tocht van vandaag overdacht.

Onderwijl passeerden me veel wandelaars die net als ik profiteerden van het mooie weer.

Op dan naar het logeeradres, waar ik hartelijk werd ontvangen en uitgenodigd voor het avondmaal (niet het laatste). Ik had een exemplaar van het Nederlands Dagblad zien liggen en vreesde toch even het ergste. Maar volledig onterecht. De boekenkast toonde werken van uiteenlopende pluimage. Wel even bidden voor het eten, maar dat kan geen kwaad. Alle reden immers om dankbaar te zijn dat de maag weer kan worden gevuld. Nog even gewandeld via de kade en het centrum in avondsferen bekeken. De stad heeft beslist wel wat.

De nacht redelijk doorgekomen. Een matineus mens zoals ik, houdt van een vroeg ontbijt. Dat kwam goed uit want mijn gastvrouw moest weer vroeg aan de arbeid. Niets dan lof over haar goede zorgen.

Mijn ijzeren paard bestegen en over de spoorbrug naar Twello. Had het plan om via Heerde naar Elburg te gaan, maar nader bezien vond ik dat te veel naar het noorden liggen. Het werd Epe, een aardig plaatsje. Hier begon het echt bosrijk te worden. Vandaar via 't Harde (bah) naar Elburg, waar het veel te druk was. Even gekeken bij Dr. Vogel. Heerlijk rustig daar!

Elburg ras verlaten en de polder in. Vrij krachtige wind (schuin) tegen tot Biddinghuizen en verder. Vrolijk worden van Biddinghuizen lijkt me overigens moeilijk.

De wind kwam uit het Noordoosten. Daarvan profiteerde ik het laatste stuk in zuidelijke richting. In volle vaart ging het tot de Ibisweg bereikt werd.

Beide dagen zo'n 80 km gefietst en hier ongeveer 6 uur en een kwartier over gedaan. Ik kan het nog.


Foto's

of 4