Dokkum (en Ommen) 11 augustus 2021

Bier brouwen is en blijft een ernstige zaak.

Vandaag daarheen. Oorzaak was een voorstel van de ANWB voor een bezoek aan een vestingstadje. En niks beter te doen. Alle vrienden op de fietsadressen waren vol. En de treinmachinisten in Duitsland staakten. En het zou droog blijven, hoewel in de richting die ik wilde gaan, donkere wolken waren. En zo waren er nog wel meer 'ennen' te verzinnen.

Slechte nacht, zoals tegenwoordig altijd. Gekraai van mijn telefoonwekker om 5.15 uur. Ik wilde de eerste trein halen naar het noorden. Bij aankomst op het station bleek de tijd in de ov-reisplanner en de NS reisplanner niet te kloppen. Ach.

20 minuten gaan zitten in een troosteloze wachtgelegenheid op het perron in het eveneens troosteloze te verbouwen station van A. Blijft zonde van het geld. Later de door experts veelbezongen schoonheid van de veelbezongen Oostvaardersplassen waargenomen, ik wil niet zeggen getrotseerd. Wat is dat mooie toch? Kale vlakten, met af en toe een stel opgesloten paarden en runderen.

In Zwolle overgestapt op de trein naar Leeuwarden. Daar was een bus 60 die naar Dokkum ging via Holwerd. Helaas niet langs de kade van de veerboot naar Ameland. Viel op dat de passagiers steevast bij het in- en uitstappen de chauffeur groetten.

Dokkum dan en op zoek naar de Harddraversparkeerplaats, het begin van de wandeling. Na enig zoeken gevonden en gaan lopen. Mooi wel allemaal daar. Veel bootjes, hoewel bootjes? Varende villaatjes. Eerst gelopen langs de randen van de vesting en daarna het binnendorp ingestuurd. Heel gezellig kan het daar zijn, ook rond de Waag. Maar het was nog vroeg, dus me nergens aan gewaagd.

Leuk plaatsje, maar niets gemerkt van het Dokkumer lokaaltje, een treintje dat vroeger van Leeuwarden naar Anjum reed. Ook niet in het plaatselijke museum. Opvallend hoeveel huisschilders er bezig waren! Na een goede anderhalf uur had ik het wel gezien. Bonifatius gaat ook vervelen.

Op naar het busstation en deze keer de 155 naar Leeuwarden. Maar in Feanwalden uitgestapt en de trein naar Groningen genomen. Zo kon ik gezien vanuit Zwolle (of eigenlijk Meppel) een rondje maken.

In Zwolle nog even met Blauwnet naar Ommen gereden. Dalfsen bewust overgeslagen. Heel veel oudere stelletjes daar op fietsen. Meer dan genoeg horeca, ook langs de Vecht. Aardig allemaal maar niet spectaculair. Beetje het Limburgse Valkenburg qua drukte.

Vanaf het station braaf langs een drukke weg de aangegeven route gevolgd naar het centrum. Terug op eigen initiatief (zie je wel dat je het kan!) een mooi met bomen omzoomd pad genomen. Voor het landgoed linksaf, zeiden twee dames. En even later: en dan rechts naar het station natuurlijk. Heerlijk! Waarom kan ik niet op die manier oud worden? In plaats van worstelen met de slaap, dansen met de nacht?

Foto's

of 2