Dortmund 2 november 2018

Krom wat in werkelijkheid recht is.

Meerijden naar Dortmund. Had geen bijzondere gedachten bij die stad, maar ach nooit geweest en na enig zoeken was een redelijk betaalbare trein voor de terugreis gevonden.

Dortmund bleek een karakteristieke Duitse stad. Dat wil zeggen dat de bombardementen in de tweede wereldoorlog overal hun sporen hebben nagelaten. Veel gebouwen dateren van na die tijd en er zijn in het centrum slechts enkele monumentale panden, meestal in de vorm van een kerk, te vinden. Geen mooie stad dus, maar wel interessant. Voetbal en bier en veel kenmerken van een industrieel verleden. Rond het centrum zijn autowegen aangelegd met bijbehorende walm, het centrum zelf is grotendeels autovrij. Dit komt ook door grote parkeergarages aan de rand. De tram is in ieder geval in de binnenstad onder de grond gestopt. Slechts één verlaten exemplaar trof ik nog. Misschien bestemd om Denkmal te worden?

Eerste doel was het bezoeken van modelbouwwinkel. Mijn rugzak in een locker gedaan en verlekkerd rondgelopen. Niet teleurgesteld in het assortiment.

Daarna terug naar het centrum en de wandelroute opgepakt die reisroutes.be me voorgeschoteld had. Kreeg de indruk dat de goede wil aanwezig was om er een leukere stad van te maken. De Hansemarkt met allerlei kraampjes en vermaak droeg hier aan bij. Bijzonder vond ik de koppeling van het oude aan het nieuwe stadhuis.

Ook de grote U boven de voormalige Union brouwerij trok de aandacht. Daar is ook het Deutches Fussballmuseum onder gebracht, maar ik ben aan de zijlijn gebleven.

Nog even het station bekeken. Druk daar. In de trein naar Münster genoten van de sfeer. Kwam door de aankleding van de rijtuigen. Stoffen kussens en veel minder steriel dan in Nederland. Ook het publiek was anders. Breiende dames, verzorgde gesprekken en boekenlezers. Beschaafder en warmer zal ik maar zeggen.

In Munster overgestapt voor Enschede. Tijd stilgestaan in Gronau. Na aankomst met Blauwnet (?!) in Zwolle het dieptepunt van de dag (genuttigd).

Ik ben wel degelijk hard op weg een gewichtig mens te worden.

Foto's