Düsseldorf 3 maart 2020

Pasen is onvermijdelijk in aantocht.

Naar Düsseldorf toe. Past het in het rijtje van Köln en Bonn? Weet niet. Was er vroeger geweest. Met een cruiseboot met alleen patrijspoort voor het uitzicht. Niet zo luxueus, maar toch een reisje langs de Rijn. En langs die rivier, daar is van alles te zien en te beleven.

Düsseldorf werd vandaag bereikt na een wat ongemakkelijke treinreis en een Verspätung. Maar ja, dat hoort bij reizen. Toch ook een beetje avontuur. Mooi gesprek gehad met een echtpaar op weg naar kleinkinderen in Basel om daar op te passen. En Basel is niet met een 'z' want anders wordt het 'tj' in het Duits. Zij haalden hun aansluiting in Düsseldorf niet. Onderweg gekeken naar relikwieën van het vroegere spoorweggebeuren. Oude armseinen en mooi oude D-treinrijtuigen. Toen kwam de Fernsehturm van Düsseldorf. in beeld. En zonder ruis. Leuk toch, op reis en dingen mitmachen.

De zon scheen en de hemel was blauw. Ik geloof wel in een hemel en gedraag me braaf op aard.

In Düsseldorf aangekomen de stad ingegaan, het centrum dus. Bedelaars ontmoet en andere schrijnende gevallen. Als je moet graaien in een afvalbak voor een broodje. Dat soort dingen.

Weer een mooie route van reisroutes.be. Aan de Rijn gekomen en gewandeld naar de Mediahafen en terug. Eigenlijk overal hetzelfde. Oude havenindustrie is niet meer nodig en wordt hip en/of bezit van projectontwikkelaars. Maar blijft apart, zo'n nu klein pakhuis tussen net geen wolkenkrabbers.

Terug naar de Stadt. Veel winkels, ook heel dure, maar dat wist ik al. Doorgelopen en bij het Stadtmuseum het toilet bezocht. De dames geen hand gegeven, Corona is alom. Maar anders doe ik dat op reis ook niet vaak. Elk reisverslag is een beeld van de tijd.

Düsseldorf verder bekeken en veel straatjes en gebouwen gezien. Ook van kleermaker Schneider Wibber. Leuke naam! In de zon was het aangenaam, buiten de zon minder. Toch wel snijdende wind. Dus op naar het station langs lelijke straten. Grijze blokken zijn het. Jammer.

In het station bleek 'mijn' trein uitgevallen. Ik kreeg de raad met de tram naar Hbf. Neuss te gaan. En het mooie is, dat kan daar zonder gezeik met inchecken. Mocht je gecontroleerd worden, dan kan je je treinkaartje laten zien.

Na een tramrit van ongeveer een half uur het Hbf. bereikt. Niet elke tram rijdt tot het eindpunt, dus een overstap. Wel leuk daar in Neuss. Poort waar de tram doorheen rijdt en een aardig (winkel)centrum zo te zien vanuit de tram. In de tram nog een manoeuvre met een bagagekar en een oudere man meegemaakt. Dat was echt een stukje Schauspielerei. Onder de sporen in het station was een leuke miniatuurtreinbaan van Trix Express. Heerlijke nostalgie!

In de grote trein geraakt na een blikje met statiegeld. Afgezien van het kopen van een Graubrot van bakkerij Kampfs. Moe, maar de dagen zat? Nee. Vol goede moed me in Venlo in en niet voor de IC naar Schiphol geworpen. Ik wil nog meer mijn vleugels uitslaan en dan moet je daar heen. Of niet? Toch maar overgestapt voor Almere.

Foto's

of 2