De Zaanse schans 30 juli 2020

Zaans landschap.

Voor buitenlandse toeristen één van de hoogtepunten van Nederland en ik was er nog niet geweest. Dat moest veranderen. Dus de trein genomen naar Zaandam en een ov-fiets gehuurd. De fietsenstalling bleek na enig zoeken in een oude loods te zijn ondergebracht. Het centrum van Zaandam is in bepaalde opzichten bijzonder te noemen wat stijl en kleur betreft. Het getuigt in ieder geval van lef.

Langs het spoor tot het station Zaandijk Zaanse schans en vandaar langs de westkant van de Zaan noordelijk naar Wormerveer. Onderweg grote fabrieken gezien waar de Zaanstreek bekend om staat. Lassie en de voormalige zeepziederij De Adelaar om er twee te noemen. Ook de cacao was hier en daar te ruiken.

In Wormerveer een bordje met Oostknollendam ontdekt en daar moest ik natuurlijk ook even naar toe, al was het alleen maar om de naam. Verderop lag Spijkerboor, bestaande uit slechts een kleine brandweerkazerne, een herberg en een veerpont. Op advies van een wielerheer tot Purmerend gereden. Plotseling een groot contrast tussen polderlandschap en grauwe woonblokken.

Door Neck en naar Jisp. Even stilgestaan bij het oude gemeentehuis. Wormer gezien, dat groter bleek te zijn dan ik uit verhalen van een krantencolumnist begreep. Of iedereen daar inderdaad alles van iedereen weet, heb ik niet getest.

Dan richting Zaanse schans en spoedig kwamen de eerste molen en de eerste toeristen in zicht.

De meeste molens zijn rond 1962 verplaatst. Eigenlijk is het een groot openluchtmuseum. Dat geldt ook voor het bijpassende dorpje, waar ik bij de 'ouderwetse' bakkerij de Duivekater liet waar hij was.

Even een blik geworpen op de buitenkant van het Zaans museum en dan over de brug langs de Zaan weer naar Zaandam. Die plaats en ook bebouwing rond de rivier maakte op mij een rommelige indruk. Het restant van de Verkadefabriek gepasseerd en door het centrum het laatste stukje gelopen naar het fietsverhuurpunt.

Zo'n dikke 40 km gefietst, prachtig weer en ik was een tevreden mens. Dat ik in Almere mijn fietssleutels miste, was minder. Soms zit het mee en soms zit het tegen.


Foto's

of 2