Ees 24 tot en met 26 mei 2017

Uitzicht vanaf de kamer.

De ene reiziger had het wat zwaar, die ochtend. Toch rond 9 uur vertrokken op weg naar Haren. Daar begon een NS wandeling langs het Paterswoldemeer naar Groningen. Veenwinning maakte dat het meer ooit ontstond. Rond het zuiden van Haren gewandeld. Mooie woonomgeving, prachtige huizen in lommerrijke omgeving. Schitterend weer ook. Druk met wandelaars en fietsers deze Hemelvaartsdag. Ooievaars gezien en koeien en een molen en ….......

Groningen naderde na een uur of twee en een Jumbo bleek geopend om ons te voorzien van veiligheidsspelden om de rugzak te repareren. Terug lopen van station Groningen naar Haren vonden we te veel van het goede. Dan maar met de bus naar P+R Haren. Daarmee werd dus bedoeld Park + Ride bij de A28 en niet Park + Rail bij het station. Weer wat ov-kennis opgedaan dus. Alsnog per trein afgereisd.

Met de auto verder naar Ees bij Borger. Leuk hotel. Even gewandeld over Land van Bartje. Warm. Heerlijk gezeten onder parasol op terras van hotel en het avondeten gebruikt (of is dat archaïsch taalgebruik?). Een kleine eekhoorn schoot het hotel in en weer uit. Thee op de kamer. Tevreden over deze dag.

De volgende dag een lange rit in het verschiet. Via Noord Groningen naar Wilhelmshaven in Noordwest Duitsland, zo genoemd naar de toenmalige keizer. Waarom daarheen? Weet het niet. Ik keek op de kaart en het gebeurde. De plaats is ontstaan in de 19e eeuw. Duitsland wilde een marinehaven.

Eenmaal in Duitsland werd de snelweg verlaten en volgde gekronkel door dorpjes in een mooi gestoffeerd landschap. Prachtig weer weer. In Wilhelmshaven, geen Stadtplan bij ons, de auto ergens aan de rand van de stad in een straatje geparkeerd en gaan lopen. Ver lopen dus voordat we langs verlaten terreinen met vervallen, deels gesloopte gebouwen over het spoor het eerste water bereikte.

Er was een manifestatie van oude vrachtwagens in de buurt. Even verderop oefende de reddingsbrigade. Twee duikers, die op 10 meter diepte knopen moesten zien te ontwarren.

Verder gelopen en de promenade bereikt. Ligt op het zuiden langs een stuk zee. Mooi met traditionele zonnebankjes, zonder strand. Aan het eind het aquarium en terrasjes. En natuurlijk het marinemuseum.

Terug over de Kaiser Wilhelmbrücke naar het winkelrijke centrum. Viva Bonita!De Nordseepassage bleek tevens het kopstation te herbergen.

Via een behulpzame VVV dame hadden we inmiddels een plattegrond. Het bleek nog een heel eind naar de auto, sjouwend met Nettomarkt boodschappen.

Met de auto om de kronkelwegen te vermijden eerst om via de snelweg richting Oldenburg. Daarna westwaarts.

In het hotel provisorisch gegeten op kamer. Moe, maar het leven was goed geweest voor ons, die dag.

Na de laatste nacht in Ees Borger bekeken. Warm, zeer warm weer. Het centrum bood de bekende winkels. En iets buiten het centrum hunebedden. Ook het grootste van Nederland. Dus naast het Hunebedmuseum het grootste bed bekeken. We waren in Drenthe, niet waar. Leuk om te zien, die verzameling gestapelde keien, die in de IJstijd vanuit Scandinavië naar Nederland was gekomen. Leerzaam ook, voor wie er oog voor heeft.

Daarna door naar het voormalig kamp Westerbork. Volgens mij was ik daar nog nooit geweest. Indrukwekkend. Bewust geen gegidste rondleiding gevolgd. Hoorde in de verte het toontje van goed en slecht in een kring van stilstaande mensen in de brandende zon. Weet dat wel zo langzamerhand.

Vanaf de parkeerplaats heen het Bospad en terug het Melkwegpad. Dat laatste heet zo omdat er ook radiotelescopen staan opgesteld. Op het kampterrein is m.i. eigenlijk vrij weinig over gebleven van dat gruwelijke verleden. De kromme rails kende ik van foto's. Waar ik vreemd genoeg aan voorbij liep, was het prikkeldraad. Gelukkig attendeerde de tweede reiziger me daarop. Prikkeldraad en gevangenschap en ellende zijn vaak met elkaar verbonden.

Het was zo warm dat we hierna besloten het geplande bezoek aan Veenhuizen, ook een oord waar de meesten liever niet waren, te laten vervallen. Via Hoogeveen langs een Lidl waar veel uitverkocht was, naar Flevoland. Leuke dagen waren het.

Foto's