Eijsden 22 maart 2022

Langs de Maas.

Prachtig wandelweer. Wel de laatste dag van een mondkapje op in het OV, maar om nou langer te wachten met op pad te gaan? Nee. Dus op naar Eijsden in het zuidelijkste puntje van Nederland onder Maastricht.

Tot Maastricht met de NS en daarna met de NMBS in de trein richting Hasselt. Oostelijk van de Maas gebleven. Aan de overzijde de St Pietersberg en de cementindustrie of wat daar van rest. Veel roofvogels zien cirkelen.

Het eerste deel van de wandeling ging naar het zuiden. Eerst het voormalige Ursulinenklooster bekeken om vervolgens naar het Vroenhof te gaan, het hart van het oude centrum. Dan door de Kerkstraat verder om even verderop bij het kasteel van Eijsden te komen. Indrukwekkend!

Lang gesproken met een fotograaf over de valk op een toren om vervolgens toch het onvermijdelijke gesprek te hebben over een malloot in Moskou en de afschuwelijke oorlog.

Ook een mevrouw ontmoet die vertelde zo'n vijf jaren van haar jeugd in het eerder genoemde klooster te hebben doorgebracht. Was heel onprettig. Vanuit westen was ze teruggekeerd naar Limburg en alles kwam weer boven. Geen sprake echter van misbruik, verzekerde ze me desgevraagd.

Het riviertje De Voer een paar maal overgestoken en weer door het centrum van Eijsden voor de tweede etappe. Dit keer pal langs de Maas. Het niet in bedrijf zijnde veer naar België gezien en de blauwe paaltjes gevolgd. Twee dames op de foto gezet en daarna terug langs een verkeersweg.

Onderweg een paar broodjes gekocht en dat zorgde er voor dat ik net de trein naar Maastricht miste. Een uur later ging de volgende en de enige buurtbus ging naar Margraten. Manhaftig besloot ik dan maar te gaan lopen, maar 12 kilometer bij de 10 die ik vandaag al gelopen had, vond ik later een beetje te veel van het goede. Dus de Plus bezocht en onder het genot van een paar versnaperingen op een bankje gaan zitten, onderwijl gadegeslagen door een oude dame achter een gordijntje op twee hoog in een bejaardenhuis. Zo schoot in het zonnetje de tijd snel op.

De Belgische trein weer genomen en de rit naar het noorden uitgezeten.

Foto's

of 2