Elburg 6 augustus 2020

Ooit een vestingstad.

Dacht om kwart over vier 's nachts: ik ga er uit en koffiezetten. Toen nog een doel voor de dag bedenken. Het werd Elburg, omdat dat binnen heen en terug op een fietsdag lag. In het donker om kwart over vijf weggereden. De maan en naar ik aannam de komeet, waren goed zichtbaar. Het was nog aangenaam koel. De A6 over en de Vogelweg gevolgd. Kwam langs het Knarbos en voorbij de weg Lelystad-Harderwijk langs het Larserbos. Rustig en heel ontspannend. Richting Dronten om later via Biddinghuizen Elburg te bereiken. Zal ongeveer om 8 uur zijn geweest. Elburg kende ik al, een net christelijk stadje. Mooi hier en daar. De overal boven straten opgehangen visnetten hadden van mij niet gehoeven, maar och.

Wat rondgewandeld/gefietst en toen stond ik voor een 'lastige' keuze. Terug via Flevoland langs het Randmeer of via de Veluwe. Koos voor het laatste. Het plaatsje Doornspijk sprak me aan. Stelde overigens niet zo heel voor. In Nunspeet even gekeken op de markt en de kringloopwinkel binnengegaan. Uiteraard zonder verplicht mandje. Een vriendelijke mevrouw wees me daarop en ze had gelijk. Ik ben nog steeds niet helemaal gewend aan de c. tijden.

Via Hulshorst en Hierden naar Harderwijk om over een lelijk bedrijfsterrein het aquaduct en de brug in Flevoland te arriveren. Naar Zeewolde langs de dijk, waar inmiddels aan het eind een paar bruggen waren gebouwd. Wilde langs de Hoge Vaart terug. Nog even stilgestaan daar en gekeken naar de hoeveelheid vruchtbare grond, die plaats moet maken voor het kapitaal van een datacentrum van een Amerikaans bedrijf, waarvan de naam niet bekend mag worden gemaakt. Zonde toch in meerdere opzichten.

Onder de brug even een consumptie genomen en even later een locatie voor een mooie foto gezien. Appelbomen met daartussen een grote windmolen. Later nog 7 ooievaars gespot in een weiland dicht bij Almere. Ook hier de camera in de tas gelaten. Spijtig!

In Almere de bouwsels in Oosterwolde en Vogelhorst aanschouwd. Sommige leken op uit hun krachten gegroeide volkstuinhuisjes. Wel met een groot oppervlak aan voorheen goede landbouwgrond. Hoeveel woningen voor woningzoekenden met een krappe beurs hadden hier wel niet gebouwd kunnen worden? Waarom toch weer de keuze gemaakt voor de rijkeren? Groene idealisten met goede banen. De zuidkant van Flevoland verrommelt. De windmolens dragen daar ook aan bij. Benieuwd wat er op het grondgebied van Zeewolde nog bijkomt.

Zo mijmerend keerde ik daar terug, waar het nog even goed toeven was. In de schaduw in mijn achtertuin.

Ca. 105 kilometer vandaag.


Foto's

of 2