Kasteel Gaasbeek en omgeving 16 augustus 2018

Panoramafoto van de achterzijde van het kasteel.


Brusselse warmte voelde ik vandaag weer. Associeer die stad tegenwoordig met mooi weer. Maar deze zomer gaat dat voor meer steden op. Met de bus in een recordtijd van 2 uur en 25 minuten vanaf Sloterdijk waar de vakantietijd duidelijk merkbaar was, zuidwaarts met als bestemming kasteel en park Gaasbeek, gelegen op ca. 10 km zuidwestelijk van de Belgische hoofdstad.

Ik probeer altijd zo veel mogelijk uit een dag te halen. Daarom begonnen met het bekijken van het bloementapijt op de Grote Markt. Daarna verder gewandeld naar station Zuid van waar lijn 142 me zou brengen naar het kasteel. Gaasbeek ligt in het Pajottenland, bekend van de Geuze, Lambiek en Kriekbieren. Niet echt mijn ding, die speciaalbieren en ik bleef er dan ook vanaf.

De wandeling bestond uit drie onderdelen t.w. de domeinen Groenenberg en Gaasbeek en het omringende landelijke buitengebied. Dat betekende soms in een heuvelachtig terrein moeizaam voortstrompelen over zandpaden langs de velden. Mais zag ik veel en onder bomen klonk regelmatig het geluid van vallende eikels. De zon die na Antwerpen dreigde te verdwijnen, begon weer te schijnen. Er ontstond een gevoel van warme loomheid, dat ik voor lief nam. Een perzik, gevallen van een prachtige perzikboom in een tuin, kruiste mijn pad. Ik beschouwde het als een cadeautje.

Groenenberg is mooi, hoewel ik het kasteeltje niet zo veel vond voorstellen. Kasteel Gaasbeek is veel imposanter met prachtige tuinen. Ik trotseerde een gebroken bordje met verboden toegang om de pracht te kunnen zien. Zoals gebruikelijk heb ik ook dit kasteel niet bezocht maar het zal prachtig zijn van binnen. Maar ach, een dag heeft maar 24 uur en het reizen kost veel tijd. Dat is een mooi excuus, want natuurlijk wil ik wel doorgaan voor een groot kunst- en cultuurminnaar. Zittend op een bankje en kijkend naar het kasteel verorberde ik een klein stokbroodje, even daarvoor gekocht bij de Carrefour. Alles was volmaakt. Het weer, de omgeving, de weinige andere wandelaars. Ook daar moet ik dus nog eens terugkeren.

In Brussel Zuid even de ondergrondse trams bekeken en via de kermis naar het centrum. Staande gehouden door en lang gesproken met een oudere Brusselaar, die de massale komst van migranten wat minder vond. En inderdaad, overal vind je ze onder afdaken, in parken. Voor veel panden zitten bedelende vrouwen. Weet niet wat hun toekomst is en die van hun kinderen. Wil er niet over nadenken. Wat dat betreft kan ik zo de politiek in.

Ik kon het niet laten toch nog met de lift naar het paleis van justitie te gaan. Prachtig daar. Altijd wat te zien. Terug bij de Grand Place nog even de bloemen bekeken. Voor het stadhuis stond een lange rij mensen om deze pracht vanaf het balkon te aanschouwen. En dan de trein in. De busreis terug de vorige keer was wat minder. De trein vertrok wel op tijd, maar bleef lang staan in Breda en Rotterdam. Vroeger was alles beter ….............Toch?Foto's