Gorinchem 27 oktober 2017

Veel blauw op de kaart.

Ingestapt met de bedoeling om Doetinchem en Winterswijk te gaan bekijken. Maar de trein was redelijk comfortabel en reed tot Dordrecht. Ik bleef zitten tot het eindpunt en las ondertussen een mooi boek. Het spoor tussen Dordrecht en Arnhem gevolgd. Stond ook al een tijdje op m'n lijstje. Weer zo'n voorbeeld van vrijheid!

Uitgestapt in Gorinchem. Wist niet dat dat zo'n oud centrum heeft met smalle straatjes en grote oude huizen. Natuurlijk domineert het water. Boven Merwede, Linge en Waal. Aan de overzijde, een eindje verder naar het oosten, ligt het slot Loevestein, bekend van de boekenkist met daarin Hugo de Groot.

Overal in Gorkum laat men zien te hechten aan kunst. Dat begint al bij het station. Er zijn ook uitvaartondernemers en oude auto's te vinden. En een sobere gereformeerde kerk. Aan een grachtje vond ik een rommelwinkeltje met een oude dame.

Een stukje de vestingwallen gevolgd en gemeend in de verte Loevestein te zien liggen. De veerboot kwam net aan. Om bij het kasteel te komen, moet er daarna nog worden overgestapt op een andere boot, zo liet ik me vertellen.

Rondgedwaald door de straatjes en enkele etalages wat beter bekeken. De geest van V&D is daar niet dood, maar leeft er nog voort. Er waren ook hoofden van dames te zien met er onder een telefoonnummer.

Het mooie herfstachtige weer met fraaie luchten en een frisse temperatuur zorgde voor veel wandelgenoegen en het was het bijna jammer om het station weer te zien.

De trein passeerde Arkel en mijn ogen vonden de molen, waarvan mijn oma mij als kleine jongen ooit een ansichtkaart stuurde. In Geldermalsen overgestapt op de trein naar Tiel en daar weer op de trein naar Arnhem. Het ging even mis met in- en uitchecken (Arriva, NS, Arriva, NS) maar dat werd me vergeven, oude sukkelaar die ik ben.

Langs dromerige stationnetjes naar Elst. Ogenschijnlijk weinig bijzonders daar. Een grote kerk en verder vooral nieuwbouw in het centrum. Gauw verder. Uit het raam zag ik de Veluwe bij Arnhem weer opdoemen. Het was goed zo.


Foto's

 Terug naar Reizen