La Promenade Verte 28 maart 2019


De brochure.

Toevallig op het internet De Groene Wandeling rond Brussel tegengekomen. Moest ik gaan doen natuurlijk. Vandaag het eerste stuk van de in totaal ca. 60 km. Begonnen in Brussel Noord en vandaar naar het gebouw van Bruxelles Environnement om de brochure af te halen.

Geen fraaie stadsgezichten deze keer, wel hoge kantoorgebouwen bij het station.

Op een vroegere spoorbrug stond een oude stoomloc met wagon. Daarna een door sloop geteisterd vroeger havengebied gepasseerd om uit te komen bij de Van Praetbrug, waar ik de wandeling begon.

Langs het fraaie station van Schaarbeek en dan het eerste groen ingegaan.

Er valt altijd genoeg te zien, daar in Brussel. Mooie en lelijke huizen, arme en rijke mensen, beton en groen, Franse en Vlaamse opschriften. Ik schrijf Vlaamse en niet Nederlandse omdat soms de gebruikte woorden in Nederland niet gangbaar zijn.

In een smalle onverlichte fietstunnel bijna op een persoon in een slaapzak gestapt. Armoede is nooit ver weg.

Langs de jeugdherberg met de treinwagon op het dak gelopen, gedroomd over een nachtje logeren daar, en een stukje van het riviertje de Zenne gezien, die in Brussel meestal verscholen ondergronds loopt.

Overal elektrische stepjes, die met een pasje te ontgrendelen zijn en onhoorbaar over stoep en rijweg zoeven.

Bijna de grens van het Brusselse gewest overschreden en de in brochure genoemde rechthoekige molen door de nog kale boomtakken ontwaard.

Een leuke voortuin even verderop deed me stilstaan.

Het metrostation Vandervelde kwam op mijn pad. Na wat stoeien met de kaartautomaat per metro naar het centrum van de stad. Dat mocht van mezelf. Te moe om nog verder te wandelen. Toch wel zo'n 15 km afgelegd, schat ik.

Een paar haast obligate plaatjes van het centrum gemaakt, een brood gekocht en wat te drinken.

Op de terugweg gebeurde het dan: ik zag de locomotief, waarvan ik een model bezit, in het echt. De mooie 2802. Ach, het is maar net waar je van houdt.

Wordt vervolgd.


Foto's