Gronau 22 december 2021

Het zoekgebied .....

De sportschool is gesloten. Wilde toch bewegen. Gisteren gewandeld van Weesp via het Diemerbos naar de Bijlmer Arena. Maar wat te doen vandaag?, rusteloos iemand die ik ben.

Het zien van een film met Herman Finkers over een man die bedolven raakt onder de zorgzaamheid van zijn vrouw en daarom het hebben van Alzheimer voorwendt, leek uitkomst te brengen. In de film werd Bentheim genoemd. Een plaatsje in Duitsland niet ver van de grens met Nederland. Dus daar zou ik dan nog heen moeten dit jaar. Gewoon als afsluiting. Even in een beetje andere omgeving. Was er al vaker geweest. Het kasteel of slot en de hotels en winkeltjes er om heen Helemaal niet toeristisch. Haha... Maar ja, denkende aan Duitsland zie ik … en zo verder. Bentheim werd het niet.

Echter ook geen zin om helemaal naar Aken of Keulen te gaan . Al dat gedoe met c. En ook in de kou nog vroeg opstaan. Bah. Ik besloot naar Gronau te gaan.

Dus op een comfortabel tijdstip vanaf Almere Buiten naar Zwolle, onderweg zicht op met rijp bedekte velden en van daar met Blauwnet, zo die maatschappij echt, naar Enschede. Daar wachtte een trein van de Regiobahn op me. Kon er gratis heen met mijn keuzedag. Dat laatste hielp overigens ook om tot een besluit over de bestemming te komen.......

Gronau is typisch Duits in de zin dat er een zekere armoedigheid heerst in het straatbeeld iets buiten het centrum. Het staat in verwoesting te stralen in de vorm van verlaten, deels gesloopte fabrieksgebouwen en terreinen. Ik mag dat sfeertje wel.

In veel winkels waren de 2G's en vaak ook nog een Ausweis verplicht. Stuitte op mijn rondwandeling ook op een Aldi en ja dan moet ik toch fantastisch betaalbaar brood kopen. De supergrote Rosenkohl kon ik ook niet laten liggen!

Terug naar 'ons' land gaan lopen. Dat was nog een heel eind. Over de Enschederstrasse die na de grens over gaat in de Gronausestraat.

Glanerbrug is uitgestrekt ervoer ik als wandelaar. Eindeloos recht was de weg met veel verkeer. Ging steeds af op de verkeerslichten in de verte. Maar Enschede werd bereikt. Door allerlei straatjes naar het station. Gaan zitten in een Blauwnettrein. In Hengelo weer naar de NS. Naar Deventer en Apeldoorn en Amersfoort. Dan naar Hilversum om in een vertraagde trein om ongeveer bij half zes weer thuis te zijn. Hoewel thuis?


Foto's