Herzogenrath-Eygelshoven 29 december 2020

Geweldig brood!

Vroeg op weg. Was de laatste keer dat ik met een keuzedag voor 6.30 uur kon inchecken. Al om 9 uur met een vrijwel lege trein in Maastricht, waar voor het station de ondergrondse fietsenstalling eindelijk klaar bleek. Bij Douwe E. een koffie om te gaan gekocht. Prima van smaak, maar ik vond 4,75 euro wel een beetje te duur voor het gebodene.

Overgestapt op de comfortabele Arrivatrein naar Aken. Druilerig daar. Een klein rondje gemaakt door die typisch Duitse straten en terug. Uitgestapt in Herzogenrath. Klein plaatsje met een fantastische bakker Heek. Mooi Eifelerbrot gekocht. Boven het stadje was waarschijnlijk het gemeentehuis te zien. Bleek later om de Burg Rode te gaan.

Gewandeld naar het station Eygelshoven in de gemeente Kerkrade. Vlak bij Herzogenrath ligt de grens en begint Kerkrade al. Even een steil pad naar boven gevolgd om het voormalige klooster Rolduc te zien. Op de terugweg een wijngaard bekeken.

Een eind verderop weer in Duitsland beland. Langs de rivier de Worm of Wurm gelopen. De wandeling van zo'n 6,5 km duurde langer dan verwacht. Kwam ook door het deels heuvelachtige karakter van het landschap.

De trein vanuit Aken naar Maastricht had vertraging en reed daarom niet verder dan Valkenburg. Tijdens het wachten op de volgende trein, het station daar nog eens goed bekeken. Toch wel een heel bijzonder gebouwtje. De lijnbussen zijn inmiddels elektrisch geworden.

In Maastricht de trein naar Amsterdam genomen. Licht soezend, maar zo'n mondkapje blijft hinderlijk. De conductrice, een van de zeventien miljoen virologen in ons ons land, riep een bericht om. Ze vond dat ondanks dat het OV alleen voor noodzakelijke reizen was bedoeld, het toch druk was in de trein en adviseerde de passagiers op te staan en naar voren in de trein te lopen. Ook een manier om verspreiding van het virus te bevorderen, dacht ik.

De trein van Amsterdam naar Almere reed niet verder dan Almere centrum. Oorzaak een aanrijding. Even voor station Parkwijk zag ik in het donker op het fietspad auto's met zwaailichten van Prorail en de politie. Waarschijnlijk weer iemand die de jaarwisseling niet meer wil meemaken.


Foto's

of 3