Hoek van Holland 16 december 2020

Weidsheid!

Zal zo'n 45 jaar geleden zijn, toen ik regelmatig daarheen ging. Om met de boot naar Engeland te gaan. De laatste malen zelfs spotgoedkoop. Ik stapte in Leiden op de boottrein. Ook internationale treinen deden Hoek van Holland Haven aan. Nu is de trein weg en is er de metro gekomen. Nooit begrepen waarom, zeker niet gelet op de hoge (onverwachte) aanlegkosten. Volgens mij was er ook nog een halte Hoek van Holland strand.

Vandaag dus daar naar toe. Geen bewuste keuze. Had een treinkaartje dat dit jaar op moest en kwam langs station Schiedam. Mist onderweg belette het uitstappen in Leiden of Den Haag. Alle winkels dicht hielp ook niet mee om daar te gaan stappen.

Tussen Delft en Schiedam begon de zon door te breken. In Schiedam op de metro gestapt. De B-lijn. In Hoek van Holland, waar op het station niet zo veel is veranderd, gewandeld langs de Nieuwe Waterweg. Een bord waarschuwde dat er gevaar kon zijn. Onvervaard doorgelopen, de schepen in het water en de industrierook in Rozenburg aan de overkant ziende. Best lang nog, maar het werd steeds mooier. Een uitspanning met koffie om mee te nemen gepasseerd en dan gelopen tot een hek, waar het gevaarbericht herhaald werd. Wilde tot het eind van de pier. Rechts was een maagdelijk strand, afgeschermd met rotsblokken. Op het eind van de pier vertelde een dame me dat vanaf de patattent (de eerder genoemde uitspanning dus) tot het eind van de pier 3100 stappen waren. Vond dat interessant, maar niet zo belangrijk. De zon, de weidsheid van het landschap, het strand, het water, de schepen, in welk een heerlijkheid was ik onverwacht beland! De wolken in Rozenburg aan de overzijde van het water nam ik graag voor lief.

Terug gelopen van het eind van de pier naar dat maagdelijke strand. Even langs de zee, in de verte zicht op Kijkduin (13 km) en Scheveningen. Te ver om vandaag nog naar toe te lopen, maar had het graag gedaan.

Hoek van Holland bleek een mooie verzameling strandtenten te hebben. Allemaal dicht. Op de terugweg RET bus 611 genegeerd en gelopen naar het centrum van de plaats. Met een mondkapje op AH in en een paar broodjes gekocht, gepakt met een vieze tang. Een eindje teruggelopen om bij het station te komen. De metro stond klaar en bracht me naar Schiedam terug. Een stukje in een oudere sprinter (met nog ramen die open konden en stonden) naar Delft (blijft een mooi station) en toen de trein naar Lelystad. Ca. 8 km. Onverwacht heerlijke dag!


Foto's

of 2