Itterbeek en Brueg(h)el 7 februari 2019

De route zoals vandaag ongeveer gelopen.


Op een krantenartikel gestuit, waarin een Breugelwandeling in Itterbeek werd beschreven. Het internet deed de rest. De schilder Bruegel (de 'h' heeft hij later geschrapt) heeft ook in het Pajottenland zuidwestelijk van Brussel gewerkt. Reden om een wandeling naar hem te noemen. Het aardige is dat her en der mooie reproducties van zijn werken langs de route staan. Prachtige taferelen zijn het. Ongelooflijk dat in de zestiende eeuw iemand al zoiets moois kon maken.

De reis er heen ging per bus en terug per trein (met een heuse paspoortcontrole na het station Noorderkempen).

Bij aankomst bij station Brussel Noord verzamelden zich scholieren om de demonstreren voor meer aandacht voor het milieu.

Ik besloot te gaan wandelen in plaats van met de bus naar Itterbeek te gaan. Heel veel gewandeld vandaag, ongeveer zo'n 22 km. Maar het ging goed en het weer was nu en dan zelfs stralend bij een temperatuur van ca. 11 graden. Door een stuk Molenbeek en Anderlecht, de 'beruchte' wijken, om uiteindelijk bij de Itterbeekse laan te belanden, van waaruit het Brussels gewest werd verlaten. Onder de ringweg door en stom toevallig een eind verderop een routebordje van de wandeling tegen gekomen. Heerlijk rustig na de tocht door de bebouwing van Brussel, afwisselend ook in de zin van door dorpen en velden, over modderpaden en heuvels op en af.

In Itterbeek hing de typische zware walm van een bierbrouwerij. Je zult Timmermans maar als buurman hebben.

Ik kon het niet laten van elk schilderij een foto te nemen. Te mooi om niet te doen, al zal ik er waarschijnlijk toch een paar over het hoofd hebben gezien. Een betonnen spoorbrug met 8 bogen moest er natuurlijk ook op.

De plaatjes spreken verder voor zich. De benzine in België is goedkoper dan bij ons. De wandeling eindigde bij het station Brussel Zuid. Een man daar die 'zogenaamd' een boekje las, maar alles in de gaten hield, stond model voor een detective die opviel door niet op te vallen.

Foto's

of 2