Kaldenkirchen 30 december 2019

Nog nooit zo van koffie genoten als vandaag. Kwam ook door de in droogte ontstane vermoeidheid. Wilde in 2019 nog even de grens over, het kaartje was er toch. Het werd Kaldenkirchen, vlak bij Venlo. Natuurlijk lopend vanaf station Venlo, de uitnodigende aanblik van de gereedstaande bus en trein genegeerd. Het was ook niet zo ver. Een goed uur heen en terug idem. Terug via Tegelen wel te verstaan.

Vanuit Venlo het spoor gevolgd naar het oosten. De Kaldenkerkerweg heet het in Nederland en in Duitsland bestaat de Venloerstrasse. Bij Kaldenkirchen gestuit op massa's landgenoten, die insloegen voor, ja waarvoor eigenlijk? Oudjaar kan ook gevierd worden met aankopen in Nederland. Trink Gut verkocht onder andere alcohol en vuurwerk en dat eerste is goedkoper en het laatste mag meer herrie maken dan bij 'ons'. Daarna volgden de Aldi Sud en de Rewe. De kerktoren, het midden van de gemeente, bleef lang ver weg.

Even door het centrum gelopen. Bij een echte bakker een Winterkruste gekocht. Leek me een mooi brood en je hoeft toch niet altijd brood van een dag oud voor een kwartje bij de Lidl te halen? Dan koers gezet naar Tegelen, net als op de heenweg niet door een landschap van bijzondere schoonheid. Integendeel, de verfoeide verdozing was hier volop waar te nemen. Rommelig ook wel.

Bij de grens stonden doelloos nog grenspalen. Best nog ver naar het torentje van Tegelen, een plaatsje dat overigens ook niet als bijzonder idyllisch op mij overkwam. Rommelige nieuwbouw, sfeerloos en ik ben als inwoner van Flevoland wel iets gewend. Maar de kerk was mooi, zonder meer. Naar het station waar het Arrivatreintje me al vroeg terug naar Nijmegen bracht. Eigenlijk in Duitsland en Tegelen geen knal gehoord. Begon pas in Almere.

In Utrecht overgestapt en kans gezien de eerder genoemde Kioskkoffie te bemachtigen. Heette Lungo, gewone koffie bestaat niet meer, behalve dan bij mij in de keuken. Maar de smaak was fantastisch. Een uitgeput/-gedroogd mens was er heel blij mee. En nee, ik hoefde geen plastic dekseltje.

Foto's