Keulen 17 december 2019

Wie is dit?

Zo maar een dagje Keulen met de bus. Onvermijdelijk de kerstmarkten, maar toch ook wat van de stad van de Eau de Cologne gezien. De dom en de Hohenzollernbrücke over de Rijn bijvoorbeeld.

Het vertrek vanaf 't Oor was pas om kwart voor tien. Dat betekende een aankomst in Keulen om 13.30 uur. Wel wat laat, want de schemering treedt in dit jaargetijde al vroeg in. Even de dom in geweest en daarna de brug over. Imposant, robuust met klinknagels en langs de hekken die de treinen scheiden van de wandelweg overal hangsloten. Tja, wat moet ik daarvan denken? Iets met onafscheidelijk van elkaar.

Aan de overzijde in zuidelijke richting verder om daarna via een andere brug weer terug in de Altstädte te komen. De oversteek van de trambaan gebeurde onder toezicht van medewerkers van het vervoerbedrijf, die de hele dag hekken open en dicht schoven. Verder, even een kerstmarkt met pratende eland gelaten voor wat hij of zij was, de wandelroute van 9,5 km gevolgd. Uitgekomen bij een park waar iets met Hiroshima werd herdacht. Keulen zelf bleek er in de tweede wereldoorlog ook niet ongeschonden vanaf te zijn gekomen. Hier en daar een restant van een oude stadsommuring.

Terug in de invallende schemering naar het centrum, waar een flesje Kölsch wachtte op de dorstige toeristen. Nog even over de kerstmarkt gewandeld en een kleintje Domliqueur bemachtigd als souvenir voor het thuisfront. Mooie dag geweest, maar wat te kort aldaar. Dus komend jaar nog een keertje terug.


Foto's