Kranenburg-Nijmegen 12 juli 2018

Ik voelde me echt welkom.

Ooit kon je per trein van Nijmegen naar Kleve in Duitsland. Herinnerde me dat ik dat jaren geleden ook heb gedaan. Nu is er een fietspad langs het spoor tussen Kranenburg, dat ongeveer in het midden ligt en Groesbeek op ca. 7 km van Nijmegen. Dus na negenen naar Nijmegen en per bus naar Kranenburg gereisd.

De bedoeling was om te lopen naar Groesbeek om daar het bevrijdingsmuseum te bezoeken.

Kranenburg is een aardig plaatsje, hier en daar zelfs schilderachtig. Er is een oude stadswal en een goedkope kapper, die in minder dan 10 minuten mijn wat warrige haardos converteerde in een keurig geknipt geheel.

Na een ongezond broodje gezond met heel veel mayonaise al snel de Bahnhofstrasse gevonden en de resten van het spoor bekeken. Er worden railfietsen verhuurd, waarmee over het spoor kan worden gereden naar Groesbeek.

Het eerste stuk over het spoor gelopen om een stukje verder op het perfecte fietspad naast het spoor te belanden. Prachtige omgeving daar, licht glooiend en groen, mooi weelderig en overal rust. Na ongeveer 20 minuten werd de grens bereikt en na een goed uur de buitenwijken van Groesbeek.

Even naar de wc in het gemeentehuis en in een zaaltje vroegere vakgenoten deel zien nemen aan een schrijfcursus. Heel herkenbaar nog. De weg gevraagd naar het bevrijdingsmuseum. Onderweg een aardig appartement gezien.

In het museum was een tijdelijke tentoonstelling gewijd aan het communisme in Nederland rond de tweede wereldoorlog. Ook werd aandacht besteed aan de toenmalige partijkrant De Waarheid. Bijzonder hoe destijds tegen communistische verzetsstrijders werd aangekeken, hoewel de Russische inval in Hongarije en het gewelddadige bewind van Stalin dit m.i. deels goed verklaren. Zoals te verwachten hadden de weinige bezoekers van het museum merendeels een hogere leeftijd bereikt.

Even rondgedwaald door de rest van het complex en onder meer buiten de parachutehal bekeken.

Toen dapper de keuze gemaakt om verder te lopen naar Nijmegen in plaats van de bus te nemen. Dat viel nog tegen met het warme weer. Ca. 8 kilometer door een heuvelachtig gebied, maar goed. Ik wilde me niet laten kennen, zullen we maar zeggen. In totaal iets van 16 kilometer gewandeld. Blij met mijn flesje water. Was het toeval dat toen dit op was, een leeg bierblikje op mijn pad kwam?

Nijmegen kwam in zicht en ook de voorbereidingen voor de vierdaagse de volgende week. De trein van 17.28 uur genomen en overgestapt in Amsterdam zuid. Tot slot vanuit de trein een plaatje van het molentje bij het Naardermeer.

Dat kan allemaal als je geen werkgever meer hebt. Voel me ook bevrijd!


Foto's