Luik 21 juli 2016Met een Blokkerkaartje al vroeg op spoor. Koffie bij Kiosk op Utrecht Centraal. Verkoopt gee­n gewone koffie meer, maar alleen bruin vocht met rare namen. Volgende keer naar de stations-HEMA. Daar wordt koffie nog wel gewoon koffie genoemd. Het station wordt overigens langzamerhand weer toonbaar.

De reis naar Limburg verliep redelijk snell en de e-reade­r bewees goede diensten. Kaartje Maastricht-Luik v.v. kostte maar € 7,60. Om 9.50 uur in Luik gearriveerd.

Eenmaal Maastricht verlaten kwam het vakantiegevoel in de vorm van een heuvellandschap. Het bleek voorts een feestdag te zijn in Belgie. “Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. “aldus Wikipedia. Dat betekende dat de winkels gesloten waren, maar ook dat het een stuk rustiger in de stad was. Dat kwam me goed uit. Al spoedig stuitte ik op een muziekkorps met daarachter gezagsdragers.

Vanuit het station liep de route (van reisroutes.be) via een park, waar een leuke rommelmarkt was. Geen Renaultje gekocht en ook geen Stella Artoisglas, snif. Verder gelopen en door een paar stegen met hier en daar mensen die me probeerden aan te klampen voor wat geld. Langs de kathedraal gekomen en een tijdje stilgestaan om te kijken naar het vertoon rond de herdenking. Veel politieagenten en mensen in dure auto's die werden afgezet voor de ingang. Ook veel uniformen en medailles. Van binnenuit de kerk klonk plechtige muziek. Even later een andere kerk binnengegaan. Enige bezoeker. Aardige gids die me in rap Frans het een en ander probeerde bij te brengen.

Het hoogtepunt van de wandeling, letterlijk en figuurlijk, was de beklimming van de straat Montagne de Bueren. 374 treden in de hitte van deze mooie zomerse dag. Al eens eerder gelopen, dus wist wat me te wachten stond. Eenmaal bovengekomen bood iemand aan me te fotograferen. Vooruit dan maar. Verder gelopen naar een monument en een ander uitzichtpunt. Toen langs een andere route zigzag naar beneden. Twee wandelaars voor me. Ik moest naar rechts en zij gingen rechtdoor. Toch besloten ook rechtdoor te gaan. Reden was een donkere man die ik plots op een meter afstand waarnam, doodstil zittend in het groen. Maakte een vervelende indruk op me. Besloot daarom te kiezen voor gezelschap in plaats van alleen af te dalen. Onzin natuurlijk, maar voelde prettiger.

Bekende plekken gezien uit eerdere wandelingen. In een Carrefour brood en cola gekocht. Dat wilde ik althans. Honger en dorstgevoel kwamen opzetten. Vreselijk gedoe bij de kassa. Eerst iemand die per sé met losse centen wilde betalen en daarna iemand met een bankpas, die het betalingssysteem frustreerde. Heb ruim 10 minuten gewacht. Toen besloten om zonder brood en cola weg te lopen. Niet netjes, ik weet het.

Een eind langs de Maas gewandeld. Druk daar met picknickende mensen in de zon. Gekozen voor de omweg, de langste route dus. Ontdekt dat de rivier de Ourthe ook Luik aandoet. Tot slot via een buurt met bijverdienende dames het station bereikt, dat nog steeds prachtig was.

Met enige verversingen, helaas geen Curtius, plaats genomen in de wachtende trein naar Maastricht. Van daaruit met Veolia naar Heerlen. Even de nieuwe Jumbo bezocht aan het Maanplein, dat niet aan de stadszijde bleek te liggen. In een stille trein naar Utrecht en aldaar vrijwel direct aansluiting naar Almere. Niet verstandig om morgen weer te wandelen. Voeten moeten herstellen.

Foto's