De Lustwarande oost heette de fietstocht. Begreep de benaming niet. Maar in ieder geval langs Amerongen en Leersum. Plaatsjes uit vakantieverhalen van mensen in mijn jeugd. Het zou daar zo mooi zijn. En arbeiders gingen en konden toen nog niet zo ver weg.

Mooi was het wel. Lieflijk hier en daar en een licht glooiend landschap. De auto geparkeerd in Maarsbergen. Gefietst over de Haarweg tot het eerste knooppunt. Het spoor en de Rijksweg over en toen kwamen even later de buitenwijken van Veenendaal in zicht. Langs landgoed Prattenburg en het Utrechtse Elst.

Door het bosgebied van de Amerongse berg en op een troepje boswachters gestuit, dat zat te pauzeren. Het waren echter vrijwilligers en geen echte wachters. Ze zaten voor een tabaksschuur. De oogst lag te drogen. Even in de schuur gekeken, dat mocht van een mevrouw, hoewel er een bordje met 'gesloten' hing.

Dan naar Amerongen dat ook een kasteel heeft met tuinen en een hek er voor. Een ogenblik gestopt en doorgefietst naar Leersum. Dat oogde wat moderner. Er was zelfs een Kruidvat niet ver van de verplichte kerk.

Leuk fietstochtje en niet te lang. Moet er ook een keer gaan wandelen. Vanaf de Elsterberg of Elsterkop zou je een mooi uitzicht hebben.

Rijden met de auto deed weer beseffen hoe druk het rond Utrecht is. Autorijden blijft een loterij met een hoge winkans.


Foto's