Malta 3 tot en met 7 december 2016

Ik wist vrij weinig over Malta. Was er nog nooit geweest. Herinnerde me dat het ooit iets met Engeland te maken had. Daarom wat dingen opgezocht.

De republiek Malta is een staat binnen de EU. Het ligt in de Middellandse zee, grofweg zo’n 100 kilometer ten zuiden van Sicilië en ca. 300 kilometer ten noorden van de Noord-Afrikaanse kust.

Malta bestaat uit drie eilanden Malta, Gozo en Comino. Malta is het grootste en het dichtst bevolkt. De voertaal is Engels en Maltees. Malta is overheerst door vele andere volkeren. Zo hebben de Romeinen en Feniciërs er de macht gehad, evenals de Turken, Fransen en meest recent, de Engelsen. De laatsten hebben het grootste stempel op het eiland gedrukt.

Het eiland Malta heeft een oppervlakte van ca. 310 km2. Ter vergelijking: het eiland Texel is ongeveer 460 km2. Het telt ruim 400.000 inwoners en is dan ook dichtbevolkt. Er zijn prima busverbindingen. Spoorwegen ontbreken. Overdadig groen is er evenmin, rotsen des te meer. In grote delen van het eiland voert bebouwing in de vorm van huizen en muurtjes van gele steen de boventoon. Stranden zijn er weinig. De kust bestaat grotendeels uit kliffen. Toerisme is een voorname inkomstenbron. Het klimaat is er voor veel mensen prima. Minimaal zo’n 18 graden in de winter, maar in de zomer veel hoger. Juli en augustus kennen zeer warme dagen.

Ik had geen bijzondere reden om Malta te bezoeken. Was er zoals eerder vermeld, nog nooit geweest, maar dat geldt meer bestemmingen. Doorslag gaf de reissom die heel laag was. € 165 euro inclusief vliegen vanaf Eindhoven, transfer, 4 overnachtingen en ontbijt. Dus ging ik daar maar eens een kijkje nemen.

Zaterdag 3 december 2016

Ik nam de trein van 6.17 uur naar Amsterdam CS. Vandaar een extra trein naar Utrecht en vervolgens door naar Eindhoven. Daar vond ik al snel de bus naar het vliegveld. Zag ook een elektrische bus bij het station. Op het vliegveld ging het snel. Zoals gebruikelijk absurde prijzen in de taxfreeshop. Zie de foto van de pindakaas.

Het vliegtuig parkeerde vlak bij het havengebouw. We konden in 1 minuut al wandelend naar het vliegtuig, waar zowel voor als achter kon worden ingestapt. Wat een verademing vergeleken met Schiphol. Ik had een plaats helemaal achterin het vliegtuig. Niemand naast me en ook de rij voor me was leeg. Onderweg de reisgids bekeken en de besneeuwde rotsen van vermoedelijk de Alpen gezien. In 2 uur en 3 kwartier was ik in een totaal ander klimaat. De zon scheen en het was zo'n 20 graden.


De route op de heenvlucht.

Een busje bracht me naar het hotel, dat ruim 300 kamers telde en wat ouderwets aandeed. Mijn kamer was echter van alle gemakken voorzien. Een half uurtje later wandelde ik naar het noorden over de boulevard van Bugibba (spreek uit: Boesjippa). Het was een sterk stedelijk gebied langs een mooie baai. Merkwaardige huizenblokken die leken te zijn neergesmeten, vaak van gele zandsteen. Stoepen die ophielden of gevaarlijke niveauverschillen kenden. De invloed van Engeland was onmiskenbaar aanwezig onder andere door de vele pubs. Verder veel arme vogeltjes gezien in kleine kooien, bevestigd aan de huizen. Het aquarium van buiten gezien en toen weer terug naar het hotel. Het werd al donker en ik vond het mooi geweest voor een eerste dag. Brood en bier gekocht en onderweg staan kijken bij een mevrouw die katten voerde. Gaf deze vrijwilligster een kleine bijdrage. 's Nachts onweer en geluid van een disco ergens ver weg.

Zondag 4 december 2016

Prachtig weer! Ontbijtbuffet was prima. Gekozen voor 'echt' Engels, dus calorierijk.

Op de luchthaven had ik al een 7 dagenkaart voor de bussen gekocht. De plaatselijke reisleiding, die om 9.30 zou arriveren, niet afgewacht, maar om 8.30 uur een bus naar Valletta genomen, de hoofdstad. Hoewel de afstand niet groot was duurde het toch ca. een half uur, voordat ik er was. Dit terwijl de buschauffeurs 'stevig' rijden, ook door nauwe straatjes en links. Aan dat laatste moest ik wennen bij het oversteken.

Vanaf het busstation de stad ingegaan. Langs de saluutkanonnen gelopen naar de 'punt' waar de zee pas echt begon. Aan de overzijde een fort gezien. Leuke kleine straatjes. Geen bedelaars en geen graffiti! Ook wel weer eens aangenaam. Onder de indruk van de binnenkant van de kathedraal, waar de eredienst bijna afgelopen was. Ze zijn er erg katholiek in Malta, merkte ik.

Later bus 74 genomen naar de Blue Grotto. Kwam ook langs Hagar Qim, een oud tempelcomplex. Vanaf de weg steil naar beneden naar de zee gelopen. Had geen lust om met een bootje mee te gaan. Zag wel het inktblauwe water, waar de grot bekend om staat.

Wilde snel verder dus bus 201 genomen naar Rabat, plaatsje midden op het eiland. Wat rondgewandeld. Afgezien van bezoek aan catacomben van St. Paul. Bus 186 bracht me via Mosta (prachtige koepelkerk in de zon met pastoor) weer naar Bugibba. Tijdje op mijn balkon in de zon. Besloten om toch nog even naar het westen van het eiland te gaan. Niet tot het uiterste puntjet, wilde voor donker weer in inmiddels bekende omgeving zijn.

Eenmaal weer terug Fish and chips gekocht. Het deegbeslag om de vis geprobeerd zo veel mogelijk te vermijden. Eten met de vingers. Afgezien van de azijn, die er eigenlijk ook op hoort te worden gesprenkeld.

In het hotel volstaan met een douche, water was niet warm genoeg voor een bad. Het leven kan hard zijn. BBC world gekeken en vroeg gaan slapen of zo goed als dat ging. Ik ben gewend aan slapeloze nachten.

Maandag 5 december 2016

Wat wolkjes in de lucht, maar volop kansen voor de zon. En die ging ook uitbundig schijnen. Op weg naar Gozo, dus de bus naar Cirkewwa. Kon daar direct aan boord van de boot. Vaartocht qua afstand te vergelijken met Den Helder-Texel. Langs Comino gevaren. Eenmaal op Gozo met de bus naar Victoria, ook wel Rabat genoemd, niet te verwarren met Rabat op Malta. De citadel bezocht. Mooi uitzicht over het eiland.

Ik wilde nog 2 busreizen maken. Bleef echter beperkt tot één t.w. naar San Lawrenz. Daar gelopen naar Dwejra. Hoge kliffen rijzen op uit de zee. Hier was ook een blauwe grot. Deze keer ben ik wel gaan varen. Merkwaardige rotsbrug in zee en inderdaad ook hier inktblauw water en rode koraal in de grotten. Nog wat rondgewandeld en toen bus 311 terug naar Victoria. Vandaar terug naar de boot naar Malta. Gozo is kleiner en veel groener dan Malta en minder bezaaid met steen en beton, zo merkte ik.

Op weg naar Bugibba bedacht dat ik eigenlijk wel naar Sliema en San Giljan kon reizen. Onderweg dus van bus gewisseld. Beide plaatsen liggen ook aan de noordkant van Malta maar dicht bij Valletta dan Bugibba. Langs de zee gereden en heel eind terug gewandeld langs de baai over een mooie boulevard. Veel hoge appartementsgebouwen en bordjes met ge- en verboden. Geen herrie, niet poepen (voor honden dan) en niet topless. Natuurlijk heb ik al deze verboden overtreden! Souvenir voor de thuisblijfster gekocht. De terugreis was in een stampvolle bus. Weer thuis de cash and carry bezocht voor cheddar, brood en nog meer. In hotelkamer lukte het nu wel om een bad te nemen. Hielp echter niet om beter te slapen. So what!

Dinsdag 6 december 2016

Bus naar Valletta. Wildplassen onder het mom een foto te nemen. Tja... Bus naar Marsaxlokk. Leuk zoals voorspeld in de reisgids. Bootje, haven en souvenirtentjes. Maar verder? Het oog moest het doen. Maltezer ridder gescoord bij de aardigste verkoopster. Dit keer niet louter afgegaan op de prijs. Weer was bewolkt, geen zon te zien. Temperatuur niettemin toch 18 graden.

Bus genomen via airport naar Marsaskala. Aardig plaatsje maar eigenlijk hetzelfde recept. Haven, bootjes en leuke huizen aan de baai. Als het alarm te vaak gaat......

Ik had nu een groot deel van het eiland gezien, maar nog lang niet alles. Voorzover dat überhaupt mogelijk is, want je moet er genoeg oog voor hebben. Weekje had achteraf gezien, beter geweest. Op de terugweg van Marsaskala naar Bugibba nog even uitgestapt in Mosta. Kwam door de koepelkerk. Helaas op dit moment van de dag niet mogelijk van binnen te bekijken. Het zij zo. Bleef er niet op wachten en ga op dit moment er niet voor terug. Alvast brood gekocht voor de dag van morgen. De dag van vertrek.

Nog even langs Bugibba bay gewandeld en door Bugibba. Bleek toch moeilijk om niet te verdwalen. Maar de zee is links en rechts, dus ik kwam er wel weer, ook in het donker. Oudere Engelse paartjes zien ronddwalen. Stond nog even stil bij de bebouwde omgeving. Leek af en toe op de tv-beelden uit het midden oosten. Alsof er iets was verwoest. Toch weer anders dan België en Spanje om maar iets te noemen. Denk overigens niet dat het maar een zooitje is in Malta. Er is een solide bestuur en ook een Europese bevolking, geënt op Groot Brittannië. Maar wel katholieker. Of ik er zou willen wonen? Misschien wel als ik jonger was. Misschien ook wel als ik rijker was en ouder. Met alleen Engels red je het niet. Om inwoner te worden, je Maltezer te voelen, is denk ik de beheersing van het Maltees onontbeerlijk.

Woensdag 7 december 2016

Om 4.45 uur opgehaald. In een busje langs verschillende hotels met aan het stuur een chauffeur, die klaarblijkelijk vroeger coureur had willen worden. Door donkere straatjes steeds krampachtig links rijdend. Het is maar net wat je gewoon bent. Paar uur gewacht op vliegveld. Flesje water was afgepakt. Kon 10 meter verder een nieuwe kopen. Malle wereld! Gesproken met echtpaar met appartement. Elke maand een weekje terug naar Nederland. In Eindhoven razendsnel, vergeleken met Schiphol, het vliegveld verlaten en in de bus naar het station. Ik was weer 'thuis' voor ik het wist. Wel na eerst de Aldi bezocht te hebben. Dat wel................

of 7