Markermeer 13 augustus 2020

De dijk Lelystad-Enkhuizen.

In 2017 al eens dit rondje gemaakt. Zou ik het nu nog kunnen? Antwoord is ja. Ondanks de hitte van ruim boven de 30 graden de tocht volbracht. Wel zo veel mogelijk recht toe, recht aan gereden. Enkhuizen rechts laten liggen en alleen even gestopt in Hoorn. Om te kijken hoe het met het beeld van de heer Coen was gesteld.

Iets over zes vertrokken en om ongeveer halve acht stond ik aan het begin van de dijk Lelystad-Enkhuizen. Had de zon zien opkomen, zoals altijd in het oosten. De wazige zendmast van Lelystad kwam allengs scherper in beeld.

En dan op de dijk begint voor mij het avontuur, zo voel ik dat. Verlatenheid op het fietspad met links af en toe de autoweg zichtbaar en rechts het IJsselmeer. Een enkel vissersbootje en verder rust. Merkte ook dat de dijk niet recht loopt, maar dat aan het begin bochten zijn. Na enige tijd fietsen kwam het bordje met “restaurant over 12 km” in zicht. Het uitzichtplatform aldaar beklommen. En dan gaat een paar kilometers verder het rijwielpad omhoog en komt plots de kust van Noord-Holland in beeld. De contouren van Enkhuizen duiken op. Nu verder.

Ergens tussen Enkhuizen en Hoorn ben ik op de helft. Het vertrouwen dat het gaat lukken, neemt toe. Ook het waterverbruik trouwens. In Oosthuizen wees de postbode me de plaats van een kleine Plus aan. Biokarne werd mijn brandstof.

Volendam en Edam links gelaten en voort naar Broek in Waterland. Een aardig plaatsje met een kerk, waar drankjes werden verkocht om op een terras er voor op te drinken. Maar het toilet met een waterkraantje vond ik belangrijker. Een kwartier later in Zunderdorp gearriveerd. Wat nieuwbouwwoningen in Oud-Hollandse stijl voor de meer kapitaalkrachtigen waren hier verrezen. En er was nog een bouwkavel te koop. Tja.

Via Amsterdam noord waar ik een drinkwaterkraan vond, naar de Zeeburgerbrug om via Diemen langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar de brug bij de Maxis te rijden. Toch maar via de sluis van Muiden het mooie weggetje naar Muiderberg genomen. Even het strand bekeken en Almere Poort aan de overzijde. De Hollandse brug over en via het Kromslootpark langs het kasteel huiswaarts gereden na nog een blik te hebben geworpen op de bouwactiviteit voor de Floriadebrug.

135 km en blij met deze dag en de ondanks de hitte ondernomen activiteit.


Foto's