Plantentuin Meise 21 juni 2018

Zicht vanuit de hoofdentree van de tuin.

Eigenlijk zou hierboven Brussel 21 juni 2018 moeten staan. Maar omdat het grootste deel van de dag werd doorgebracht in Meise, een dorpje op 10 km afstand van Brussel in het Vlaamse Gewest, is gekozen voor Meise.

De dag tevoren had Googlemaps het bestaan van een plantentuin aldaar onthuld. Vanaf station Brussel noord met De Lijn, waarvan de bussen deel verstopt waren onder het station, richting Puurs naar Meise, ongeveer een half uur rijden. Een lerares die een groep kinderen begeleidde, vroeg onderweg aan de chauffeur of zij even de bus mocht verlaten voor iets dringends. En ja, de bus bleef een paar minuten in een drukke straat staan, terwijl achter ons een toeterconcert begon.

Door het noordwesten van Brussel via Laken naast de A12 gekomen. Op verzoek werd gestopt bij de tuin. Vriendelijke ontvangst aan de kassa met een uitgebreide uitleg waar wat te vinden was. Schitterend park! Had hier en daar iets weg van een Zuid-Europese bestemming met palmbomen etc. Maar er was meer. Een orangerie met een veelheid aan inheemse planten en bloemen. Prachtige bomen en struiken. Overal daalde de rust neer op de altijd wat gehaaste reiziger. Weldadig!

Te voorzien viel dat het verblijf langer zou duren dan verwacht. Gelukkig was er ook een in- en uitgang bij het dorpje waar een Carrefour was. De prijzen van het Orangerierestaurant waren wat te hoog gegrepen. Als u doorstapt na de kerk, dan etc. vertelde de portier me. Het gebruik van het woordje “doorstapt” had wel iets, vond ik.

Terug gekomen op een bankje plaatsgenomen en de voedzame lunch gebruikt. Na een tijdje rinkelde de telefoon en langere tijd gebeld ondertussen een koppel ganzen gadeslagend.

Verder wandelend kwam ik nog meer onder de indruk van het park, het kasteel en de kassen. En vooral van het gebrek aan opsmuk. Onderwijl passeerde me een treintje geladen met oudere dames.

In het kasteel naar boven gegaan. Heel m'n leven wil ik al de top bereiken en nu kreeg ik weer een kans. De deur naar de kantelen zat op slot, maar de sleutel stak erin en dus...... Leuk daar. Vervolgens nog even veel te kort door de kassen gelopen. Ontzettend mooie dingen daar.

Wilde eigenlijk terug lopen naar de stad, maar een bordje met 9 km er op, deed me van gedachten veranderen. Dus de bus.

In Brussel uitgestapt bij de laan naar de Koekelbergbasiliek. Om het centrum heen naar het zuiden (station Brussel midi) en niet naar de kapper geweest. En dan moet ik in het centrum toch altijd nog een paar plaatjes maken, hoewel ik er al vaak ben geweest!

Bij de flixbus beland, die om 19 uur naar A'dam zou vertrekken. Werd dus 20 uur. Gelukkig een lang tijddodend leuk gesprek gehad met een medereiziger.

Vlak bij het station Brussel noord bivakkeren veel vluchtelingen in een park. Ik zag een soort rioolbuizen aan voor een kunstwerk, maar het bleken gewone buizen, die als onderkomen werden gebruikt. En ik maar zeuren over het late vertrek van de bus.............


Foto's